IZLOŽBA SUGRAĐANKE ANDREE IVANOVIĆ JAKŠIĆ U TRCI ZA „POLITIKINU” NAGRADU

Znak jednakosti između života i umetnosti

Posle uvida u ovogodišnju izlagačku bogatu produkciju u Srbiji žiri „Politikine” nagrade koja nosi ime po jednom od njenih osnivača – Vladislav Ribnikar, odabrao je pet samostalnih postavki koje su ušle u uži izbor za najbolju izložbu u 2020. godini. Kandidati su Nataša Kokić, Gordana Kaljalović Odanović, Stevan Kojić, Zoran Naskovski i naša sugrađanka Andrea Ivanović Jakšić.
– Velika je čast naći se u užem izboru za „Politikinu“ nagradu, jer je to najdugovečnije i najvažnije priznanje u oblasti vizuelnih umetnosti u Srbiji. Još uvek je sve neizvesno i „trka“ traje. Nadam se! Verujem! – kaže kroz osmeh Andrea Ivanović Jakšić, autorka odabrane postavke koja nosi naziv „Preobražaji prirode (i) umetnosti”.
Polovinom oktobra, uprkos aktuelnoj situaciji sa korona virusom, u galeriji „RIMA“ u Beogradu i Kragujevcu otvorena je pomenuta dvodelna samostalna izložba naše sugrađanke. Privukla je velik broj posetilaca, posebno prestoničke publike istančanog ukusa za umetnost.
RADOVI SU OTISCI UNUTRAŠNjEG STANJA
Pred publikom u Beogradu Ivanović Jakšić je predstavila ciklus slika „Čovek je priroda” koje čine neobični, duboki reljefi velikih formata, apstraktnih formi i organske pojavnosti. Slike-objekti rađeni su kombinacijom različitih slikarskih i neslikarskih materijala i nastaju postupcima oblikovanja papira, kartona i pamuka upotrebom kvašenja, sušenja, sagorevanja, brušenja ili grebanja. U Kragujevcu je reč o sažetom prikazu slika-objekata i crteža nastalih između 2005. i 2019. godine iz ciklusa „Žrtva”, „Filozofiranje čekićem”, „Voli svoju sudbinu” i „Sve vidljivo počiva na nevidiljivom”. Kustoskinja izložbe je Nevena Martinović.
– Slike-objekti, crteži, koji nastaju iz takvih postupaka ukazuju se kao rukopis na čijim se slojevima očitava smisao neprestanog kretanja, nastajanja i nestajanja, te jedinstvo suprotnosti koje čine život: harmonije i razuma s jedne i nemira, stihijskog-nesvesnog sa druge strane – kaže autorka.
– Bavljenje umetnošću poistovećujem sa bavljenjem samim životom, stoga stavljam jednakost između života i umetnosti. Iz takvog promišljanja nastaju radovi koji su, pre svega, otisci unutrašnjeg stanja, gde svaki pojedinačni prikaz predstavlja svedočanstvo izoštrenosti opažanja, osluškivanja čoveka, sveta, pojava i vremena u kojem živimo.

PRIRODNI MATERIJALI I PROCESI
Umetnica objašnjava da je i pre studija bila fascinirana prirodnim teksturama i strukturama, ali da je nakon akademije otišla u suprotnom smeru. Počela je na poseban način da se „poigrava“ sa podlogom i tako stvara najrazličitije ekspresionističke elemente.
– U svom radu baratam prirodnim materijalima i procesima (vazduh, voda, vatra). Moji objekti su napravljeni od mokre mase i ostavljam ih da se postepeno suše na vazduhu. Rezultati koje dobijam variraju u zavisnosti od brzine sušenja, temperature vazduha, stepena vlage u atmosferi, od toga da li se suše u ateljeu ili napolju na suncu i mnogih drugih faktora. Eksperimentisanje u tom smeru mi je pružilo veliko zadovoljenje, jer sam u tim podlogama mogla da postignem i pojačam prirodnu, organsku strukturu materije, a tvrdoća i izdržljivost same podloge može da trpi brušenje, bušenje, grebanje, udarce.
Povrh svega, bilo mi je najvažnije što svoj rad mogu da napravim od samog početka do kraja, od podloge do poteza – sve je moralo da bude osmišljeno i načinjeno mojim rukama, mojom energijom i usklađeno sa mojom prirodom – ističe naša sagovornica.

Miroslava Malbaški
Fotografije sa izložbe ustupila galerija „RIMA” Beograd

  • RAZLIČITE FORME VIZUELNOG IZRAŽAVANJA
    Andrea Ivanović Jakšić je rođena u Slavonskom Brodu (Hrvatska), a živi i radi u Zrenjaninu. Slikarstvo je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Milana Blanuše. U svom radu se bavim različitim medijima i formama vizuelnog izražavanja. Samostalno i grupno izlagala je u zemlji i inostranstvu (Japan, Mađarska, Švajcarska, Austrija). Tri puta je bila dobitnica nagrade Mladi-Niš art fondacije.

    ČOVEK JE PRIRODA
    – To jeste naziv ciklusa mojih radova, ali su i pitanja o prirodi čoveka i suštini njegovog postojanja, ali i njegovom odnosu i mestu u sveukupnom postojanju, iznad svega odnosa prema njoj. Čovek se otuđio od prirode u svim segmentima svog života.
    Uopšte, moj stav je da smo mi ljudi samo delić velikog tela prirode i samo kratka faza u njenom postojanju. Jedno smo sa prirodom i sve što činimo prirodi na kraju to činimo sebi – smatra Andera Ivanović Jakšić.