IZLOŽBA U KULTURNOM CENTRU: Arhitektura Aleksandra Stjepanovića

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, Filozofski fakultet u Novom Sadu i brojni stambeni objekti na Novom Beogradu, vrtići i škole, samo su neke od građevina koje je projektovao u gradovima Srbije arhitekta Aleksandar Stjepanović iz Beograda.

Zahvaljujući saradnji Kulturnog centra Zrenjanina i Društva arhitekata u našem gradu sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture, i zrenjaninska publika može da vidi ostvarenja kreativnih arhitekata koji su širom Srbije ostavili raznovrsno kulturno nasleđe. Ove godine to je Aleksandar Stjepanović, čiju su arhitektonsku umetnost u Izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanin predstavili Jelica Jovanović, Relja Ivanić i Marko Kažić.

Jelica Jovanović je sinoć, nakon što je otvorila izložbu, provela posetioce, među kojima su bili uglavnom arhitekte, kroz postavku, otvarajući širok opus autorovih istraživanja, suočavanja sa društvenim (ne)mogućnostima, očekivanjima i tumaćeći njegova ostvarenja sa arhitektonskim timovima. Stjepanovićeva arhitektonska ostvarenja su svedočanstva vremena, ali i pomeranja granica u arhitekturi. A njegov gest, kada je primao nagrade i priznanja na konkursima, isticanje svakog pojedinca u timu koji su ih zaslužili.

Predsednik Društva arhitekata ZrenjaninaAleksandar Rackov na otvaranju izložbe podsetio je na uspešnu saradnju sa Beogradskom internacionalnom nedeljom arhitekture I kulturnim centrom Zrenajnina. U ime BINE se prisutnima na otvaranju izložbe obratila Ružica Sarić izrazivši očekivanja da će Kulturni centar i dalje ustupati prostor za predstavljanje arhitekata i njihovog plodotvornog rada.

Iako je očekivan njegov dolazak, nažalost, arhitekta Aleksandar Stjepanović iz opravdanih razloga, nije došao.  Možda će za to biti prilike do 4. marta, do kada će postavka biti u Kulturnom centru.

Tekst i foto Branka Jajić

Opširnije u pisanom izdanju