IZLOŽBA U ZRENJANINSKOM MUZEJU : „Blago nama decama što smo taki mali“

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin sinoć je svečano otvorena izložba Etnološkog odeljenja „Blago nama decama što smo taki mali – Detinjstvo u tradicionalnoj porodici”. Zrenjaninski muzej tako obeležava početak manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ koja se ove godine održava treći put i najavljuje „Noć muzeja”.

muzej deca 1
Autorke su Branka Babić, kustoskinja-etnološkinja i mr Rajka Grubić, muzejska savetnica. U postavci su predmeti i fotografije iz zbirki Narodnog muzeja Zrenjanin, ali iz drugih u Vojvodini. Izloženi su i odevni predmeti za bebe, kao i kućni inventar namenjen najmlađim članovima domaćinstava. Posetiocima se, uz autorke, obratila i v.d. direktorka zrenjaninskog Muzeja Jelena Gvozdenac Martinov podsetivši da je predstavljen svojevrstan kulturni obrazac namenjen deci i odraslima, a jedan od ciljeva je i podsticaj roditeljstvu. Pesmu Duška Radovića po kojoj je izložba imenovana govorila je Daniela Vukov, učenica četvrtog četiri razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

muzej deca2
Istovremeno je u Salonu zrenjaninskom Muzeja otvorena i „izložba u izložbi“ – Muzej za decu. Reč je o gostujućoj postavci Muzeja Vojvodine iz Novog Sada, čije su autorke Lidija Balj, muzejska savetnica-arheološkinja, Tatjane Bugarski, više kustoskinje-etnološkinja, Slađana Velendečić, kustoskinja-pedagoškinja i Aleksandra Stefanov, kustoskinja-istoričarka umetnosti. Nadležni kustosi su Branka Babić, kustoskinja-etnološkinja i Nevena Dujin Grković, kustoskinja- pedagoškinja. Projekat koji je nastao pre dve godine, kako su istakle mr Tijana Stanković-Pešterac, pomoćnica direktora Muzeja Vojvodine i Slađana Velendečić, jedna od autorki, nastao je iz ljubavi, a prema njihovim rečima Narodni muzej Zrenjanin je partner kakav se samo poželeti može.
Muzeji Srbije, od 11. do 20. maja, uz različite sadržaje, biće otvoreni za publiku od 10 do 22 sata. Manifestacija se završava obeležavanjem Evropske noći muzeja, 20. maja, kada će zrenjaninski Muzej i drugi učesnici raditi od 17 do sat iza ponoći. Ulaz je besplatan.
B.Jajić

Foto J. Njegović Drndak