IZLOŽBA „UNMUTING” U SAVREMENOJ GALERIJI – EKSPRESIVNI KOLAŽI ZRENjANINSKE SLIKARKE

Umetnica ukida tišinu i podiže glas

Naša sugrađanka Aleksandra Ilić od 2018. godine radi na seriji radova „mute”, koji predstavljaju konceptualnu ideju u kojoj istrajava već nekoliko godina. Pojam vezuje za dugme za isključivanje zvuka, ali i medicinski izraz koji označava nemogućnost govora.
„Unmuting” bi bio sledeći korak u procesu. To je faza laganog ukidanja tišine i podizanja glasa. Izložbom „Unmuting” koju čine intenzivni i ekspresivni kolaži, mlada umetnica se predstavila zrenjaninskoj publici, u ponedeljak, 1. februara, u Savremenoj galeriji.
Prema njenim rečima, centar izložbe, dosledno osnovnoj ideji, i dalje je pojam „mute”, ali se on polako napušta. Serijom predstavljenih radova izlazi se iz vakuuma tišine i polako podiže glas, što umetnica opisuje kao momenat dolaženja do sebe.
– Ono što me je pokrenulo na ovu seriju radova jeste ono što zovem „mute” osećajem, koji buka sadašnjice preklopi. Tada se tvoj glas ne čuje, zbog čega mi je kao logičan odgovor delovalo da pokušam da mutiram buku i introspekcijom dođem do svog glasa – objašnjava naša sagovornica.

J. Šormaz

Opširnije u štampanom izdanju