IZVIĐAČIMA „ČIČA JANKA” POTREBNA PODRŠKA

Mališani koje vredi podržati

Čuvenoj izviđačkoj družini „Čiča Janko” iz Perleza, koja redovno donosi priznanja sa izviđačkih smotri, gde su često i najbrojniji odred, neophodna je pomoć kako bi nabavili opremu. Reč je o jedinom preostalom izviđačkom odredu u Srednjobanatskom okrugu, koji je aktivan već 62 godine.
Kako kaže starešina „Čiča Janka” Dragan Musić, u Odredu se ne plaća članarina. Dok je postojao samodoprinos u perleskoj Mesnoj zajednici, dobijali su nešto novca, a sada uglavnom roditelji sami finansiraju opremu, put i kotizaciju na smotrama, što nije malo.
Valja istaći i to da Dragan Musić sve ovo radi na volonterskoj bazi, a za putovanja sa malim izviđačima često koristi dane godišnjeg odmora. Zato sada apeluje na moguće sponzore i donatore za Odred „Čiča Janko”.
– Nedostaju nam šatori, podmetači, vreće za spavanje, izviđačke košulje, majice, kao i nešto nameštaja u domu izviđača – stolice i stolovi. Sada je vreme kada veleprodaje snižavaju cene, a mi po običaju nemamo taj novac, te bi nam značilo ako bi neko mogao da nam pomogne. Drugi odredi imaju svoja vozila ili sponzore koji im finansiraju putovanja, tako da roditelji nisu tako opterećeni – kaže Musić.
„Čiča Janko” danas broji šezdesetak članova – najviše u Perlezu, a zatim i u Farkaždinu, Idvoru i Ečki, gde takođe postoje čete ovog Odreda. Godišnje odu na desetak smotri – uglavnom po mestima u Vojvodini, gde kampuju, druže se i nadmeću u posebno osmišljenim igrama. Na putovanjima često obilaze i znamenitosti, učeći o istoriji tih krajeva.

  • SKAUTSKA TRADICIJA
    Odred izviđača „Čiča Janko” osnovan je marta 1957. godine i nosi ime narodnog heroja Moše Pijade, koji je tokom rata imao konspirativno ime Čiča Janko.

M. Maričić