Janošević, Kovač i Kralj favoriti!

Piše: Dalibor Bubnjević

Ostalo je manje od mesec dana do izbora. Najveća pažnja javnosti je usmerena ka kandidatima za narodne poslanike. Analitičari smatraju da pozicija pojedinca na listi ima višestruko značenje. Prvo, ukazuje na to kako se kotira
dotični/na u stranci. Drugo, demonstrira moć matičnog (lokalnog) odbora u partijskoj strukturi.
Na izbornoj listi „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“ nema većih iznenađenja. Master ekonomistkinja Stanislava Janošević se nalazi među prolaznim mestima (49). Njena visoka pozicija nikoga ne čudi, budući da je u više mandata u Narodnoj skupštini pokazala odmerenost, stručnost i posvećenost. Na žalost, šansu koju je Rajko Kapelan iz Kleka dobio na prošlim izborima, nije iskoristio! Otuda se našao u samom začelju (210. mesto). Za razliku od njega, Dubravka Kralj (SPS) nije postala politička „zvezda padalica“. Njeno formalno obrazovanje i aktivizam doprineli su da bude 15. među sledbenicima Ivice Dačića.
Najdugovečnija narodna poslanica u novijoj istoriji je svakako Elvira Kovač (SVM). Već decenijama je u vrhu stranke Ištvana Pastora. Ove godine zauzima čak drugu poziciju! U opoziciji se najbolje kotira DSS-ovac Zoran Sandić (10. je na listi „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju“), dok je Alisa Kockar iz Demokratske stranke 62. („Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“).