JAVNI BELEŽNICI VODE OSTAVINSKE POSTUPKE: Kako će to uticati na građane

Ovih dana bi trebalo da zaživi sistem prema kojem ostavinske rasprave iz suda prelaze u nadležnost javnih beležnika. To je u mnogim gradovima počelo da funkcioniše, a u Zrenjaninuje poslednjih dana septembra održan sastanak tri javna beležnika i predstavnika zrenjaninskog Osnovnog suda, na kojem je dogovoreno da će, postepeno i prema potrebama Suda, predmeti ostavinskih rasprava početi da se prebacuju na procesuiranje javnim beležnicima.

Beležnik već sada rade smrtovnice, a odsad sve što je nesporno. Sporove će i dalje raditi sudovi. Ipak, javni beležnik u Zrenjaninu, Feđa Ribičić, kaže za naš list da to neće opteretiti njega i njegove kolege.
– U svim varijantama Zakona o javnom beležništvu bilo je predviđeno da postupke ostavinskih rasprava vode javni beležnici, tako da smo mi to znali kada smo se pripremali za ovaj posao. Mi smo za to dobro plaćeni i primamo određenu nagradu, tako da je nama bolje što više posla imamo, a sa druge strane, radom beležnika rasterećuje se državni budžet. Lično čekam da to u potpunosti počne sa primenom, pa da završim svoje privatne ostavinske rasprave, znam da će se to završiti brže – objašnjava Ribičić.

On otkriva i cene i trajanje ostavinskih postupaka, a detalje o tome pročitajte u novom štampanom izdanju, koje je već sutra u podne na kioscima.