JELENA ĐORĐEVIĆ PERC O AKTIVNOSTIMA ZRENJANINSKE BIBLIOTEKE

Nešto drugačije druženje sa čitalačkom publikom

Prošlog leta bibliotekari Gradske narodne biblioteke (GNB) „Žarko Zrenjanin” družili su se sa sugrađanima na otvorenom, organizujući programe za decu i odrasle na platou ispred ove ustanove. Takođe su sa sobom nosili i knjige gde god su išli i čitali ih sa starijim i mlađim sugrađanima.
I van granica naše zemlje odjeknula je vest o, sada već poznatom, knjižideru na Peskari – rashodovanom frižideru koji su kroz zajedničku želju da se čita uvek i svuda, vlasnici „Sport kafea 023” i bibliotekari napunili knjigama. Čitalo se na omiljenom gradskom kupalištu, a sugrađani su se takođe pridružili ovoj inicijativi i donirali svoje knjige.
Knjižider je aktuelan i ove godine, a kakve su aktivnosti osmislili bibliotekari sada, kada usled pandemije korona virusa nemaju prilike da se druže sa sugrađanima, razgovarali smo sa Jelenom Đorđević Perc, urednicom kulturnih programa GNB „Žarko Zrenjanin”.

 

VODIČ ZA UNUTRAŠNJA – LITERARNA PUTOVANJA
– Prinuđeni smo da napravimo drugačiji koncept rada. Intenzivirali smo drugačije načine komunikacije sa korisnicima – mnogo više komuniciramo putem društvenih mreža, mejlova i telefona. Gledamo i da imamo kvalitetan neposredni kontakt prilikom dolaska korisnika po naručenu literaturu. Biblioteka je svakodnevno na raspolaganju korisnicima od 8 do 18 časova, a način rada trenutno je isti za sve veće biblioteke u Srbiji – objašnjava Jelena Đorđević Perc.
Informacije i željenu knjigu sugrađani mogu dobiti putem telefona, i-mejla biblioteka@zrbiblio.rs, ili na licu mesta, na info pultu koji se nalazi na ulazu u Biblioteku. Za sada korisnici ne posećuju odeljenja i čitaonice.
– Od proglašenja vanrednog stanja želeli smo da onlajn program kreiraju svi ljubitelji knjige, zajedno sa nama. Oni koji su to želeli, slali su audio-snimke omiljenih pesama i priča. Tako je nastala zajednička baza, „Pričaonica zrenjaninske biblioteke” na Jutjubu koja i dalje raste. Posebno smo ponosni na zajednički trud da se iz teške situacije iznedri nešto dobro.
U iščekivanju i želji da se što pre ponovo družimo sa korisnicima i publikom onako kako smo navikli, svakodnevno na sajtu i društvenim mrežama objavljujemo preporuke za čitanje: „Otputuj, istraži: čitaj!”, kako bismo želju za putovanjima preneli na plan drugačijih, unutrašnjih putovanja – u kvalitetnu literaturu. Na literarna putovanja vodi nas bibliotekarka Pozajmnog odeljenja Sofija Vasiljević, koja odlično poznaje i knjižni fond i potrebe korisnika – kaže naša sagovornica.

NAJVEROVATNIJE ONLAJN „ŠTAFETA”
Pripreme za jesen su uveliko u toku. Urađena je revizija knjižnog fonda, uložen je veliki trud da se odeljenja spreme za dolazak korisnika i obezbedi brža i kvalitetnija usluga, a u toku su i planovi u vezi sa „Pesničkom štafetom” koja će ove godine morati da bude drugačije realizovana.
– Suština manifestacije, susret pesnika i dece, ove godine će najverovatnije morati da bude izveden onlajn zbog poštovanja propisanih mera, ali ćemo u koordinaciji sa našom ovogodišnjom pesnikinjom, Elizabetom Georgiev i prosvetnim radnicima, i ovu „Štafetu” temeljno pripremiti i nagraditi najuspešnije mlade pesnike – ističe Jelena Đorđević Perc.
Uz pripreme za jednu od najstarijih manifestacija za decu i mlade u Srbiji, bibliotekari intenzivno rade i na razvijanju mobilne aplikacije zahvaljujući kojoj bi korisnici brže, lakše i bolje mogli da prate sve aspekte rada biblioteke, dobiju informacije i poruče literaturu.

  • VIŠE ČITAJU ODRASLI OD MLADIH
    – Najviše se čitaju dela domaćih savremenih pisaca, beletristika, trileri, epska fantastika. Često korisnici kao jedini zahtev imaju da knjiga koju će pozajmiti bude „lako štivo”, rasterećujuće sadržine. Ono što moramo da primetimo jeste i činjenica da je od pojave virusa korona i gubitka opšte sigurnosti intenzivnija potreba korisnika da čitaju popularnu psihologiju, knjige koje tretiraju problem depresije i anksioznosti, a traženu su i priručnici za samopomoć (self-help literatura). Za sada, više čitaju odrasli, a deca i mladi, kako se bliži septembar, više su orijentisani na školsku lektiru – objašnjava Jelena Đorđević Perc.

Miroslava Malbaški