PROMOCIJA DEČJEG STVARALAŠTVA U OKVIRU TRADICIONALNE MANIFESTACIJE

Šajtinac, štafeta i školarci

Ovaj majski ponedeljak đacima osnovnih škola protekao je zabavno, s obzirom na to da su ga započeli na najlepši način – otvaranjem Pesničke štafete. Delić atmosfere iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš” nam već govori da u našem gradu imamo ozbiljne mlade umetnike koji su već sad spremni da zauzmu mesto voditelja.
Tradicionalna manifestacija koju organizuje Gradska narodna biblioteka (GNB), održava se 48. put, a ovogodišnji gost i domaćin je naš sugrađanin Uglješa Šajtinac. On je i sam kao osnovac učestvovao na ovoj priredbi sa vrlo zapaženim uspehom. Povodom „Štafete” zrenjaninska biblioteka objavila je njegovu knjigu „Sve same drame” u ediciji „Književnost za decu i omladinu”, koju je ilustrovao Dejan Uzelac.
– Neizmerna je radost i čast što ove godine otpočinjemo svoje pesničko putovanje uz velikog književnika, sugrađanina, koji je bio deo ove manifestacije u danima svog detinjstva, a koji je, potom, postao rado čitan i priznat, o čemu svedoče i brojne nagrade koje je dobio za svoje stvaralaštvo – poručuju iz GNB.
Ono što je bilo zanimljivo čuti jeste da je Uglješa bivši učenik ove škole, koji pamti svoje dane u njoj od 1. do 4. razreda. Potom je, zbog velikog broja dece, prebačen u drugu obrazovnu instituciju. Iako mu nije bilo pravo što napušta razred, izvukao je ono najbolje iz ovog iskustva, a to su mnogobrojni drugari. Sada je na svom starom mestu mogao čuti i deo dramatizacije svoje knjige, koju su spremili stariji đaci. Ostali mali pesnici predstavili su se svojim delima. U njima smo videli sve što ih inspiriše, ali i muči. Da li je njima bilo teže da recituju pred svima ili odraslima da odaberu najbolje, ostaće pitanje za debatu.

– Nagrade te ne uče da pišeš, već to čini čitanje knjiga, razgovori i strpljenje koje sa vama imaju učitelji i učiteljice, nastavnici. Ovo je obrazovni proces koji može, po meni, da traje ceo život. Knjiga je škola, i kad nema škole. I sada, sa 50 godina kada otvorim neku knjigu koju nisam čitao, vrlo često se ozarim od zadovoljstva jer sam pročitao nešto o čemu pojma nisam imao – kaže Šajtinac.
Naglasio je koliko je podrška drugara, ali i njihova kritika bitna za razvoj jednog umetnika. Odabrani đaci ne predstavljaju sami sebe već svoju školu i generaciju, i zato je bitno navijati za njih, smatra Šajtinac.
Po pravilu dve pesme su se morale odabrati, jedna iz višeg i jedna iz nižeg razreda. Pesma „Učionica”, Katarine Palinko iz 4-5, privukla je pažnju književnika, jer je posvećena (ne)omiljenom kutku za ceo razred. Isidora Rodić iz 7-1 predstavila je tri svoja dela od kojih se izdvojila „Moja zvezda”, posvećena voljenom bratu. Učenice su na poklon dobile po svesku koje su ostale simbolično prazne sve dok ih one same ne učine neobičnim i važnim.
Prvi dan „Štafete” završen je piščevom iskrenom porukom. Da nastave da pišu i čitaju, iako im ovo nekad neće obezbediti lagodan život, ali da je ujedno neophodno.

– Ako već imate neku potrebu i naviku za tim, vi to i negujte kod sebe. U jednom trenutku će se desiti da to poželite i da podelite sa još nekim iz ovog okruženja. Negujte jezik i pisanje. Danas se nastoji da se jezik izbriše, da se sve svede na kratke poruke, skraćenice, crteže, što je pogubno za naš jezik. Ja sam siguran da će oni koji ga sada uče, jednog dana biti u prilici da čitaju i objašnjavaju neke stare knjige onima koji ih više ne razumeju, a to se može desiti i brže nego što očekujemo – poručio je Šajtinac učenicima.
Tokom trajanja manifestacije, pređe se više od 1.500 kilometara i obiđu škole u Zrenjaninu, opštinama Žitište, Sečanj, Novi Bečej, Nova Crnja, Kikinda i Titel. „Petar Petrović Njegoš” bila je peta po redu, a sem nje prvog dana obišli su škole „Đura Jakšić”, „Sonja Marinković”, „Vuk Karadžić” i „Žarko Zrenjanin”.
Bibliotekari, zajedno sa gostujućim pesnikom, odlaze do svakog od učesnika u 60 škola. Biraju se po dve pesme koje će školu predstavljati na završnoj manifestaciji na platou ispred biblioteke, 26. maja, kada će biti nagrađeni i najbolji pesnički radovi.

A. Ilijev