ŠTA SE DESI SA PACIJENTIMA ČIJI IZABRANI LEKAR NAPUSTI DOM ZDRAVLJA

Problem se rešava u hodu, raspodelom doktora

u glavama zabrinutih sugrađana koji žive na Zelenom polju, kada su saznali da je njihova izabrana lekarka u Domu zdravlja (DZ) „Dr Boško Vrebalov” dala otkaz. Pacijente dr Klare Harmati neko vreme nije imao ko da leči, jer je u tamošnjoj ambulanti drugi lekar preopterećen poslom. Nažalost, to nije usamljen slučaj. Menadžment ove zdravstvene ustanove se duže vreme bori sa nedostatkom lekara opšte prakse.
U Domu zdravlja ima ukupno 511 zaposlenih ljudi, a 401 osoba je zdravstveni radnik. Od tog broja, 139 su lekari, a 72 specijalisti opšte medicine. U naredne tri godine još njih 22 će otići u penziju. Šta će biti sa njihovim pacijentima pitali smo rukovodioca ove primarne zdravstvene ustanove dr Zdravka Ždrala.

STRPLJENjE I RAZUMEVANJE
– Broj lekara pokušavamo da nadomestimo unutrašnjom raspodelom. Dovijamo se na razne načine, sa jedinom željom da naši građani ne ostanu bez zdravstvene zaštite. Dešavalo se da jedan doktor ide u dva ili tri sela. Dodatni problem nastaje kada te pacijente preuzme više lekara – ističe dr Ždrale. – Prinuđeni smo da u takvoj deficitiranoj kadrovskoj situaciji na tako razuđenoj mreži ispunimo zahteve i obaveze prema pacijentima. Činimo sve da što manje trpe i da imaju lekara. Jedino rešenje je obostrano strpljenje i razumevanje.
Kako kaže, razume ogorčenost građana sa Zelenog polja jer je dr Harmati veoma poštovana. Njena stručnost i ponašanje su za svaku pohvalu, dodaje on.
Iva Isakov

Opširnije u štampanom izdanju