OTKRIVENA ČETIRI PREDUZEĆA KOJA SU NAMEŠTALA PONUDE U JAVNOJ NABAVCI

„Šinvoz” će platiti najveću kaznu

Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje kojim se utvrđuje da su četiri firme zrenjaninski „Šinvoz”; „MIP-RŠV” d.o.o. iz Ćuprije, „Tatravagonka bratstvo” u Subotici, i „Intermehanika” sa sedištem u Skorenovcu, dogovorile učešće neposrednim utvrđivanjem cena za svaku pojedinačnu ponudu po partijama u postupku javne nabavke naručioca TENT – usluge remonta vagona marke „arbel”.
Ovim su zaključili restriktivni sporazum, čime su značajno ograničili i narušili konkurenciju. Navedeni sporazum se poništava, a učesnicima će biti određena mera zaštite. Protiv ovog rešenja nije dozvoljena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor tužbom koja se podnosi Upravnom sudu u roku od 30 dana od dana prijema rešenja.

POVREDA KONKURENCIJE
Kako saznajemo, najveću novčanu kaznu moraće da plati firma za remont i proizvodnju šinskih vozila, mašinogradnju i metaloprerađivačku delatnost „Šinvoz” u iznosu od 4.975.020 dinara. Preduzeće za remont šinskih vozila „MIP-RŠV” kažnjeno je sa 2.320.480 dinara. Društvo „Tatravagonka” oglobljeno je za 2.138.900 dinara, dok je preduzeće za proizvodnju, trgovinu i usluge „Inter-mehanika” za 1.475.000 dinara. Sve kažnjene firme moraju Komisiji da dostave dokaz o uplati u roku od pet dana od izvršenja naloga.

Iva Isakov

Opširnije u štampanom izdanju