„ŠINVOZ” DOBIO DOZVOLU ZA UKLANJANJE OPASNIH OBJEKATA U SVOJOJ STAROJ FABRICI

Staza se uskoro vraća pešacima?

Ono malo što je preostalo od nekadašnjih pogona „starog Šinvoza” ovih dana uklanja građevinska mašina. Radovi su počeli prošle nedelje, nakon dobijanja dozvole za rušenje od Gradske uprave, navodi rukovodstvo „Šinvoza”. Po završetku ovog posla objekti koji se urušavaju više ne bi trebalo da predstavljaju opasnost. Tada bi konačno mogla da se ukine zabrana prolaska pešačkom stazom u ulici Dr Vase Savića koja je na snazi već godinama, a koja otežava kretanje ka Opštoj bolnici.
Trotoar u ovoj ulici omeđen je crvenom trakom građevinske inspekcije koja zaobilazi samo autobusko stajalište. Do njega pešaci jedino mogu doći veoma prometnim putem – kojim često hitaju i ambulantna kola.

– Kako stižemo do stanice – snalazimo se, čekamo da prođu vozila. Ta ograda smeta pa onda idemo nekad po blatu. Em je ružno, em opasno. Mada mi smo se navikli na sve – kaže sugrađanka koja ovde čeka autobus.
Polovinom septembra za saobraćaj je bio zatvoren i deo poprečne Bolničke ulice jer su delovi jednog od objekata „starog Šinvoza” pali na put usled nevremena. To se dešavalo više puta prethodnih godina, navode za naš list iz gradskog Odeljenja inspekcija.
Dodaju da su još 2015. dobili prijavu da su ova zdanja sklona urušavanju. Građevinska inspekcija tada je vlasniku parcele – „Železnicama Srbije” naložila da sprovede radove podupiranja objekata. Međutim, rešenje je potom izdato „Šinvozu”, kojeg su „Železnice Srbije” označile kao vlasnika. Kako „Šinvoz” nije reagovao, inspektori su predmet jula 2018. prosledili Odeljenju za urbanizam, koje je trebalo da odobri uklanjanje oštećenih objekata ili njihovih delova.

– Staza u ulici Dr Vase Savića ponovo će biti dostupna pešacima kada „Šinvoz” d.o.o. postupi po rešenju građevinske inspekcije ili ukloni objekte i time otkloni opasnost po život i zdravlje ljudi – navodi se u odgovoru Odeljenja inspekcija.
Spor oko imovinskih prava između „Železnica Srbije” i „Šinvoza” bio je glavna prepreka da bi se dobila dozvola za rušenje starih građevina, a on je sada rešen, navodi za naš list Radomir Miljuš, direktor „Šinvoza”.

– Dok je bilo spora, praktično niko nije bio vlasnik i niko nije imao pravo da krene u rušenje, izradi plan za to i ostalo što je potrebno. Tako da je to godinama stajalo tako i čekalo. Sada smo tek dobili dozvolu i krenuli sa raščišćavanjem i rušenjem. Otprilike za mesec dana bi sve to trebalo da je čisto – ističe naš sagovornik.
Ne deluje da će biti puno posla oko toga budući da je plac u poslednjih par godina već poprilično očišćen. Satelitski snimci parcele iz 2015. i fotografije iz 2017. pokazuju dvadesetak objekata. Međutim, danas se tamo nalaze ostaci tek nekolicine.

M. Maričić

  • OD 1975. U NOVOM POGONU
    Radionica šinskih vozila osnovana je u Velikom Bečkereku krajem 19. veka ubrzo po dolasku železničke pruge u grad, a 1900. premeštena je na prostor između nove glavne železničke stanice i gradske bolnice, beleži hroničar grada Miodrag Grubački. – Od te skromne radionice, preduzeće je izraslo u jednu od najsavremenijih fabrika za remont šinskih vozila na prostorima Jugoslavije, pa i šire – piše Grubački. Navodi da se delatnost „Šinvoza” proširila i na izradu čeličnih konstrukcija. Proizveli su ih i za sopstvenu novu fabriku, otvorenu 1. oktobra 1975. godine, u kojoj se proizvodnja odvija do danas.