DIVLJE PODIGNUT KAMP ZA RADNIKE JE IPAK LEGALIZOVAN?

Sve je odobreno na višem nivou

Nekoliko nedelja nakon polaganja kamena temeljca za gumaru „Linglong” u proleće 2020. godine, na parcelama firmi „Rakić plast” i „Penfarm” nedaleko odatle postavljeni su kontejneri za smeštaj graditelja ove fabrike – nelegalno, utvrdila je inspekcija 19. maja 2020. Usledila su prva, zatim i dopunska rešenja o rušenju ovih objekata i krivične prijave za nelegalnu gradnju. Početkom ove godine inspekcija je donela nova rešenja o uklanjanju kontejnera, ali je samo nekoliko meseci kasnije Odeljenje za urbanizam Gradske uprave za njih izdalo privremene građevinske dozvole.

NISU SE OBAZIRALI
Pažnju građana, koji su u proleće 2020. godine putovali na relaciji Zrenjanin – Beograd, privlačile su majice, čarape i posteljina okačene na ogradu Industrijske zone. U pitanju je bila stambena četvrt na zemljištu firme „Rakić plast”, koja je tu trebalo da proizvodi plastične vrećice. Ovaj i susedni plac, koji pripada preduzeću „Penfarm”, izdati su tada u zakup podizvođaču „Linglonga” – kompaniji CEEG TEPC (China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction), koja se kasnije „proslavila” po angažovanju vijetnamskih radnika.
Na obe parcele bez dozvole podignuti su zidani i montažni objekti, a između njih su bile postavljene cevi pomoću kojih se „Rakić plast” nelegalno snabdevao vodom sa „Penfarma”, utvrdile su građevinska i komunalna inspekcija.
Direktori „Rakić plasta” i „Penfarma” Siniša Rakić i Branislav Jovanović nisu se obazirali na nalog inspektorke da se kontejnerski i zidani objekti uklone. Do kraja godine podignuti su dodatni, a Rakić i Jovanović su istovremeno ušli u pokušaj legalizacije ove bespravne gradnje. U te svrhe krajem 2020. godine angažovali su arhitektonski studio „Nuova” da izradi urbanističke projekte, koji su predviđali rušenje postojećih kontejnera i postavljanje novih, i to za smeštaj čak 520 ljudi.
Međutim, to bi bili tek pomoćni objekti, koji bi po površini znatno premašivali glavne – halu za proizvodnju kesica („Rakić plast”) i dva skladišta („Penfarma”) – za čije bi se svrhe gradili. Stručni članovi udruženja Građanski preokreta smatrali su da ima još spornih stvari u „Nuovinim” planovima – recimo to da predviđeni gradilišni kamp ne sadrži prostorije za ishranu, odmor ili pružanje prve pomoći.
No, gradska Komisija za planove nije ni stigla do razmatranja ovih primedaba, jer je projekte odmah odbacila pod obrazloženjem da nisu u skladu sa gradskim planovima „Dolja” i „Jugoistok I”.
Vlasnici parcela „Rakić plast” i „Penfarm” dobili su od inspekcije novi rok da uklone nelegalne objekte – 6. april 2021. godine.

SINIŠA RAKIĆ BIO U PRAVU
Tih dana delovalo je da Grad ipak neće dozvoliti da se nastavi boravak stranih radnika u divlje podignutom kontejnerskom kampu. U martu iste godine pomoćnik gradonačelnika Saša Santovac obavestio je da je pokrenuta procedura za rušenje ovih zdanja.
Međutim, istovremeno, Siniša Rakić i Branislav Jovanović žale se Pokrajini na rešenja zrenjaninske inspekcije. Pozivaju se, kao i ranije u odgovorima zrenjaninskoj inspektorki, na izgradnju fabrike guma, praktično tražeći da nadležni zažmure na bespravnu gradnju zarad investicije od državnog značaja.
(Ne)iznenađujuće, Pokrajinski sekretarijat za građevinarstvo na leto 2021. odlučuje u korist Rakića i Jovanovića i poništava rešenje zrenjaninske inspekcije, i to zbog, čini se, proceduralne zavrzlame. Naime, odlučili su da u slučaju „Rakić plasta” inspekcija nije pravilno uručila rešenja jer ih je ostavila u poštansko sanduče, odnosno pribijena na vrata, umesto da ih je lično dostavila ili ostavila obaveštenja o tome. Propust je bio i to što je inspekcija uklanjanje objekata najpre naložila samo „Rakić plastu” i „Penfarmu”, a potom je to zahtevala i od firme CEEG TEPC, koja je finansirala i podigla kampove za radnike.

EPILOG
Zrenjaninska inspektorka je zatim donela nova rešenja, 14. i 17. januara ove godine, ostavši pri pređašnjoj odluci da se nelegalna gradnja mora ukloniti.
U inspekcijskim zapisnicima je konstatovano da je u toku nadzora obe parcele procenjen visok rizik. Takođe se navodi da objekti predstavljaju opasnost po bezbednost okoline i zdravlje ljudi. Vlasnici firmi „Penfarm” i „Rakić plast” imali su 15 dana da sprovedu rušenje.
To nisu učinili, već su 14. aprila, odnosno 5. maja dočekali privremene građevinske dozvole za izgradnju dva privremena gradilišna kampa na oba placa. Projektovao ih je studio „Nuova”. Na parceli „Penfarma” predviđeno je osam objekata (pet za smeštaj, dva za toalet i jedan za kupatilo), a na „Rakić plastu” 11 (10 za smeštaj, jedan za zajedničko kupatilo). Prostorija za ishranu, odmor i pružanje pomoći nema, a nije jasno ni kako je kamp za radnike „Linlonga” dozvoljen na parceli koja ne pripada njima. Primedbe u vezi sa tim nisu mogle da se pošalju, jer ovaj novi projekat „Nuove” nije bio izložen na javnom uvidu.
Siniša Rakić je bio u pravu kada je tokom jednog od inspekcijskih nadzora poručio da je dobio informacije iz kompanije CEEG TEPC da neće biti problema što se tiče gradnje kontejnera, budući da je to odobreno na višem nivou.

Milana Maričić