ODBORNIK, DIPLOMIRANI PRAVNIK SRĐAN BARAC (SNS)

Unapređenje sredine je glavni zadatak

Na lokalnu političku scenu Srđan Barac je stupio kada je postao punoletan. Najpre je bio angažovan u stranačkom podmlatku, a zatim je 2016. postao odbornik. I danas je na ovoj funkciji, u svom drugom mandatu.
Barac je diplomirao pravo na Beogradskom univerzitetu, a još od studija se zanimao za inostranu politiku. Znanja je sticao na Univerzitetu u Oslu, a zatim i na Diplomatskoj akademiji Ministarstva spoljnih poslova.
Nakon toga je radio kao savetnik za međunarodnu saradnju u kabinetu nekadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića. Danas je zaposlen u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika pri Ministarstvu privrede. Sugrađani Srđana Barca znaju i kao člana humanitarne organizacije „Rotarakt klub Zrenjanin”.

Koliko vam je teško da budete aktivni i na lokalu i izvan njega?
– Još od rane mladosti imao sam razvijenu svest o potrebi da doprinosim sredini u kojoj živim. Želeo sam da učestvujem u društvenim događajima, ali i da ih kreiram. Težio sam ka tome da budem aktivan član društva, a ne posmatrač. Politika je najbolja platforma za to.
To je razlog zašto sam vrlo rano počeo da se bavim njome, ali sam u isto vreme osnovao i udruženje građana sa ciljem okupljanja i ljudi koji ne žele da se bave politikom, jer je ona kod nas poprilično stigmatizovana i ocrnjena i mladi često beže od nje. Što se tiče rada na lokalu i izvan njega, mislim da je poprilično sličan ukoliko se baviš ozbiljno i odgovorno delegiranim poslom.
Sve češće sugrađani imaju priliku da Vas vide u nacionalnim medijima gde kao član Centra za društvenu stabilnost analizirate aktuelnosti. Da li je na vidiku povlačenje iz politike ili svoje delovanje usmeravate u oba pravca?
– Centar za društvenu stabilnost je izvanredna organizacija gde imam priliku da radim sa sjajnim profesionalcima uz koje je napredovanje neminovno i konstantno. Vrlo sam zadovoljan novim poglavljem u svom radu i prilikom da kroz analize primenjujem stečeno znanje. Praktično bavljenje politikom je osnova delovanja u kojoj isto tako uživam. Rad u Srpskoj naprednoj stranci mi omogućava da radim na konkretnim zadacima.
Koliko vam je iskustvo koje ste stekli na poziciji savetnika ministra privrede pomoglo dalje u karijeri?
– Rad u Ministarstvu je bio veliki poslovni izazov, samim tim i dragocena prilika. Zahvaljujući tome mnogo sam naučio i napredovao radeći u dinamičnom i kreativnom okruženju. Privilegija je bila raditi za tadašnjeg ministra Gorana Kneževića i njegove saradnike. Bio sam mlad u tom trenutku i na početku karijere. Trudio sam se da svakog dana upijam što više znanja i veština iz takvog okruženja.
Šta su za vas najveće prepreke u političkom angažmanu?
– Mislim da je glavni izazov prevazići negativnu ili pozitivnu diskriminaciju zbog godina. Verujem da u politici one nisu bitne. Važno je da li imaš ideju, znanje, energiju i sposobnost da okupiš kvalitetan tim saradnika sa kojim ćeš sve zamišljeno pretvoriti u konkretno delo.
Gde vidite sebe u budućnosti?
– Želja mi je da nastavim putem kojim već dugo idem, sa što više ljudi, i da prepreke prevazilazimo zajedno. Vidim sebe u prilici da unapređujem svoj grad i državu. Želja mi je da konkretni planovi koje imam za poboljšanje Zrenjanina zažive, kako bismo od njega stvorili što bolje mesto za život, odnosno okruženje koje će biti nadaleko poznato po tome da podstiče rast, razvoj i investiranje. Izgradnja i razvoj društva u Zrenjaninu i Srbiji su mi osnovni prioriteti, jer verujem da jedino ukoliko postignemo razvoj u celoj državi i za sve njene stanovnike, možemo imati ispunjen i kvalitetan život.

Miroslava Malbaški

Foto: Jovan Prorok