DEVETA SLIKARSKA KOLONIJA POD POKROVITELJSTVOM KOMPANIJE „UM-ING”: Život umetnika nikada nije bio lak

Borislav Umićević, vlasnik kompanije „UM-ING” (Umićević inženjering) deveti put za redom organizovao je slikarsku umetničku koloniju od 26. do 28. oktobra koja je danas svečano otvorena. Okupilo se dvanaest izvanredni stvaralaca i najboljih zrenjaninskih akademskih slikara: Rudolf Brkić, Viorel Flora, Marijan Baroš, dr Dragan Hajrović, Aleksandra Aca Kačar, Branko Đukić, Mihail Mile Kulačić, kao i mlade umetnice, Lara Jandrić, Maja Jurić, Tamara Jovanov, Teodora Petrović i Marija Palkovič. Gost koji se rado odazva pozivu od samog početka je Javor Rašajski iz Vršca. Svečano otvaranje uveličao je glumac Jovica Jašin koji je recitovao stihove Miroslava Mike Antića i Radivoja Šajtinca.

– Ovo je deveta kolonija pod pokroviteljstvom naše firme, koja je već prerasla u tradiciju. Okupila je 12 najboljih zrenjaninskih slikara, a naš Javor Rašajski koji je gost je i redovni član.
Humanost je ono što nas okuplja i pokreće, a svi učesnici su najveći donatori, možda i veči od nas, pokrovitelja. Moram da kažem i to da su kulturi uvek nedostajala sredstva i da su umetnici uvek teško živeli. Danas možda i najteže. Zato bi svako ko može, posebno privrednici i preduzetnici trebali da budu uz njih. Kupovinom radova od lokalnih slikara dajemo najveći doprinos svom mestu ili gradu. Sa druge strane u tome se i ogleda značaj ovakvih kolonija, jerdruštveno angažuje i afirmiše svakog stvaraoca – kazao je Borislav Umićević i dodao da su svi slikari njegovi prijatelji i da mu je drago što imaju priliku da se vide, druže, a pre svega da pomognu.
– Za mene je ovo poseban doživljaj. Imam potrebu da na ovaj način dam svoj skromni doprinos kulturnim dešavanjima u Gradu i zaista sam ispunjen i radostan jer znam da činimo nešto humano i lepo – kaže naš sagovornik.
Na spisku slikara nedostajao je inicijator i jedan od osnivača Kolonije, Slavko Konculov, koji je preminuo 2020, a kojeg se učesnici svake godine, sa poštovanjem sećaju.
Sve slike koje umetnici budu uradili ostaće u legatu, a sledeće godine, nakon desete jubilarne kolonije biće prodate na aukciji a sredstva donirana u humanitarne svrhe.

M.Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović