MILORAD ĐURIĆ O AKTIVNOSTIMA, RADU I PLANOVIMA SVOJIH FOLKLORAŠA

Godišnji koncert je kruna našeg rada

Kulturno-umetničko društvo „Đerđef” obeležava osmu godinu postojanja. Tim povodom održaće četvrti koncert kojim će našim sugrađanima predstaviti svoj rad u prethodne dve godine, koje su bile naročito teške i izazovne. Čak i tada, poštujući sve donete mere, igrači su vredno trenirali, pripremali koreografije, održavali kondiciju i sa nestrpljenjem iščekivali dan da ponovo stanu pred publiku.
Nastup će se održati u nedelju, 15. maja, sa početkom u 18.30 časova u velikoj sali Kulturnog centra. Sa Miloradom Mićom Đurićem, predsednikom i umetničkim rukovodiocem „Đerđefa”, podsetili smo se najvažnijih momenata i dotakli planova za naredni period.

IGRAČI SVIH UZRASTA
– Zrenjaninska publika moći će da uživa, pre svega, u igrama iz Banata. Odatle ćemo je povesti na jedinstveno putovanje sve do samog juga naše lepe Srbije. Ovog puta u mogućnosti smo da, pored vojvođanskih, prikažemo i igre iz Crne Trave, Gornje Pčinje, okoline Leskovca, Vranjskog polja i iz Gornje Resave. Uprkos brojnim izazovima tokom 2020. i 2021, uspeli smo da organizujemo i učestvujemo u brojnim kulturnim manifestacijama. Godišnji koncert je pečat našeg dosadašnjeg rada – rekao je Milorad Đurić.
On je podsetio je da ovo kulturno-umetničko društvo trenutno broji više od stotinu članova podeljenih u četiri grupe: mlađa i starija dečja, rekreativci i izvođački ansambl.
Prostorije u kojima održavaju probe ustupila im je Osnovna škola „Petar Petrović Njegoš” kao i Mesna zajednica „Dolja – Crni šor”. „Đerđef” pomažu i roditelji čija deca igraju, kao i ljudi dobre volje putem donacija. Prethodnih godina nastupali su na brojnim manifestacijama po Vojvodini, bili su rado viđeni gosti u Trebinju i Sarajevu, ali i na događajima koje je organizovao naš grad.
– Na početku je u „Đerđefu” bilo samo petoro dece, a nakon par meseci formirane su mlađa i starija grupa, potom i seniorska. Želja nam je da i dalje u svoje redove privučemo što više mališana, ali i odraslih koji će prepoznati lepotu pesme, igre, narodnih nošnji i običaja – dodao je naš sagovornik.

AMBICIOZNI PLANOVI
Ovaj zrenjaninski KUD se može pohvaliti i činjenicom da je u prethodnih nekoliko godina bio domaćin brojnih festivala. Sa „Đermom” su počeli 2017, a u planu je da se održi i ove godine. Treći put planiraju da upriliče događaj „Đerđef sa prijateljima svome gradu”. Đurić podseća da su 2021. ugostili čak 13 kulturno-umetničkih društava i 300 učesnika. Tada su naši sugrađani imali priliku da vide jedinstveno i nesvakidašnje kolo na Trgu slobode.
Festival veterana „Zrenjanine kolo širi” je projekat na kojem vredno rade i koji će biti realizovan ove godine.
– Imamo zaista velike i ambiciozne planove. Ansambli planiraju put u Istanbul početkom jula. Veterani polovinom septembra treba da idu u Ohrid na međunarodni festival folklora. Nedavno smo od naših prijatelja dobili poziv da nastupimo i u Španiji. Ono što nam sledi već posle koncerta jesu turneje širom zemlje i regiona. Skoro svakog vikenda gostovaćemo u drugom mestu. Počinjemo sa Beogradom, potom se selimo za Žabalj, Irig, Novi Sad, a igraćemo i po Bosni i Hercegovini – rekao je na kraju Milorad Đurić.

Miroslava Malbaški

  • PRVA I NAJDRAŽA GRUPA
    Osnivači i prvi igrači KUD-a „Đerđef”, pored Milorada Đurića, bili su Jelena Viskup i Aleksandar Ašler. Što se rada sa ansamblima tiče, najmlađe „Đerđefovce” danas vodi Jelena Stevanović, a ostale Đurić.
    – Od nastanka „Đerđefa” postoje deca koja su tu i dan-danas i ona imaju posebno mesto u KUD-u. To je moja prva grupa. Od mališana koji su nesigurno počeli da igraju dva koraka levo, dva desno, izrasli su u momke i devojke koji čine izvođački ansambl i nosioci su programa. To su: Ivana Perin, Kaja Stojanović, Tijana Simić, Aleksandara i Milica Avramov, Hana Josić, Maja i Nikola Arsić, Ivan Jelić i Mina Radić – prisetio se Milorad Đurić.