JELENA JAJIĆ O STRADANJU MAJKE I NOVINARKE, TUŽBI PROTIV MESNE ZAJEDNICE, PROPUSTIMA…

Zašto Branka nije dočekala da istina izađe na videlo?

Nakon što je juna meseca Milan Grbić, vlasnik firme „Studio plus 023” oglašen krivim što je izvršio krivično delo, teško delo protiv opšte sigurnosti u slučaju „Banatska priča”, podnete su dve žalbe na ovu odluku, koje potpisuju Osnovno javno tužilaštvo i branilac okrivljenog. Predmet se nalazi u Višem sudu u Zrenjaninu na rešavanju o podnetim žalbama. Osnovni sud je Grbića osudio na kaznu zatvora u trajanju od 10 meseci koju će izvršavati u prostorijama u kojima stanuje u Sremskoj Kamenici, bez primene elektronskog nadzora.

RETROSPEKTIVA DOGAĐAJA
U izrečenu kaznu zatvora uračunava se i vreme koje je Grbić proveo u pritvoru Okružnog zatvora u Zrenjaninu od 21. do 31. maja 2018. godine. Drugi optuženi Dragan Šijaković, vlasnik firme „Top ton”, koja je takođe učestvovala u pripremi festivala, sud je oslobodio od optužbe. Podsećanja radi, 19. maja 2018. godine dok je novinarka lista „Zrenjanin” Branka Jajić vodila program na Etno festivalu „Banatska priča” na Bagljašu, na nju je pala metalna konstrukcija i nanela joj teške telesne povrede opasne po život, dok je Jelena Brkić iz organizacije zadobila lakše. Obe su brzo zbrinute u Urgentnom centru, a zbog ozbiljnosti povreda, novinarka je hitno transportovana na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, gde je operisana. Njoj je tada konstatovano više desetina preloma na grudnom košu, kao i probijanje plućnih krila, zbog čega je bila priključena na aparat za veštačko disanje.
Nakon pada bine, zrenjaninska policija je uhapsila Dragana Šijakovića iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je vlasnik firme koja je učestvovala u postavljanju bine. Dva dana kasnije uhapšen je i Milan Grbić iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. U postavljanju bine učestvovala je i druga firma čiji je on vlasnik, navela je tada Policijska uprava u saopštenju.

OD ZDRAVE PORODICE DO RASULA
Od posledica povreda Branka se nikad u potpunosti nije oporavila, živela je još tri godine zahvaljujući ogromnom naporu novosadskih i zrenjaninskih lekara, kao i nezi koju su joj pružali suprug Dragan i ćerka Jelena. Zbog ogromnog stresa koji su svi porodično doživeli, Dragan se ubrzo razboleo i marta 2019. je preminuo. Tada je Jelena zaustavila sve svoje obaveze i život u inostranstvu i ostala je pored majke, kako bi brinula o njoj.
Porodica Jajić pokušala je da ispravi nepravdu. Tačno tri godine posle nesreće podnela je tužbu protiv Mesne zajednice (MZ) „Veljko Vlahović”, koja je organizovala ovu manifestaciju, na čiju krivicu je ukazala i odbrana okrivljenog Grbića. Međutim, do suđenja, koje je bilo zakazano za 10. novembar pred Osnovnim sudom, nikad nije ni došlo. Branki Jajić se naglo pogoršalo stanje i 8. septembra nas je napustila. Jelena je u roku od dve godine ostala bez oba roditelja, a pravda ipak nije zadovoljena.

ODUGOVLAČENjE SA TUŽBOM
– Smatram da je trebalo brže da se reaguje i da je moja porodica trebalo mnogo ranije da tuži Mesnu zajednicu. Ne znam ko je stajao na putu ka pravdi. S obzirom da se ne bavim pravom, nisam se mešala u to. To je bila mamina i tatina odluka sa kim će sarađivati i u kom pravcu će to teći. Zaključujem da su pojedinci namerno osporavali i da su se potrudili da istina ne dođe na videlo. Iz moje perspektive to izgleda kao da se događaj nije ni desio. Mame više nema i sad nikom ništa – navodi Jelena Jajić.
Ona ukazuje i na to da je nesreća mogla da bude i veća, s obzirom da je na toj bini prodefilovalo mnogo dece i odraslih.
– Ja nisam ljuta samo zato što pravda nije zadovoljena, već što se niko osim lista „Zrenjanin” i Udruženja novinara Srbije ne obazire na to što se desilo. Drugu podršku apsolutno nemam. Od početka me je ljutilo što su svi odgovorni ljudi za nesreću ostali na istim pozicijama. Svi oni su morali da daju ostavku ili da dobiju otkaz, a ne da zovu i proganjaju moju porodicu – kaže Brankina ćerka.
– Čula sam da čak neki članovi MZ pričaju da neće više da čuju da je Dragan umro zato što je Branka imala nesreću. Ne moramo da imamo znanje iz medicine da bismo znali da stres uzrokuje tumor na mozgu. Kancer se proširio na mestu gde je centar za emociju. On se jako plašio da će je izgubiti.
Jelena zatim ističe da su se njihovi životi rasuli od tog kobnog događaja.
– Ni ja, niti moj suprug nismo mogli da radimo svoj posao. Morali smo 24 časa da se posvetimo mojim roditeljima. Nekad smo dva puta dnevno odlazili i za Novi Sad i Beograd i nosili rezultate u bolnice. Nismo imali svoj život, bilo nam je samo važno da se oporave i da budu dobro. Ne znam da li bi se svi oni, koji su odgovorni za ovo, isto tako ponašali da je njima neko blizak stradao na isti način. Drago mi je samo što se naš trud isplatio i što je mama poživela još neko vreme – zaključuje naša sagovornica.

  • POTRAŽIVANJE KAO ZAOSTAVŠTINA
    Kako saznajemo, na ročištu radi raspravljanja zaostavštine Jelena Jajić je navela da u rešenju o nasleđivanju kao zaostavštinu iza Branke Jajić postoji i potraživanje koje je Branka imala u postupku za naknadu štete koji se vodio pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu protiv MZ „Veljko Vlahović”.

Iva Isakov