JELENA LAVKO (ŽIVKOVIĆ) U NAREDNOJ SEZONI IGRAĆE U RUMUNIJI

Radujem se novim izazovima i želim nastup u Tokiju

Jedna od najboljih rukometašica iz našeg grada i članica državnog tima Jelena Lavko (devojačko prezime Živković), od proglašenja pandemije virusa korona nalazi se na odmoru u Zrenjaninu. Nedavno je potpisala dvogodišnji ugovor sa klubom Minaur iz Baja Marea, koji je trećeplasirani u rumunskom prvenstvu.
Jelena je prethodno bila članica mađarskog Erda, gde je igrala sa koleginicom iz reprezentacije Jovanom Kovačević, koja je takođe prešla u Rumuniju, i sa kumom Katarinom Krpež Šlezak. Boje Minaura braniće, između ostalih, Šveđanke Filipa Iden i Mikaela Masing, Japanka Asuka Fudžita.

POSEBAN JE OSEĆAJ NOSITI NACIONALNI DRES
– Očekujem da ćemo se u rumunskoj ligi boriti za vrh tabele, a u EHF kupu mislim da možemo daleko dogurati. Od liga u kojima sam nastupala, mislim da su mađarska i rumunska najkvalitetnije, ali mi je najlepši period karijere bio u Hrvatskoj, u klubu Podravka. Stekla sam mnogo prijatelja u malom gradu koji živi za rukomet. Odlično su me prihvatile saigračice, trener i meštani Koprivnice – sa osmehom priča dvadesetdevetogodišnja Jelena Lavko.
Jelena ima i zavidnu reprezentativnu karijeru. Učestvovala je na četiri evropska i isto toliko svetskih prvenstava. Najveći uspeh je postigla 2013. godine u Beogradu, kada je Brazil postao šampion sveta, a naš tim vicešampion. Dva puta je Jelena igrala i na Mediteranskim igrama, a 2013. godine osvojila je zlato. Kao članica mlađih reprezentativnih selekcija okitila se srebrom na svetskom kadetskom prvenstvu.
– Poseban je osećaj nositi nacionalni dres na velikom takmičenju. Još mi je u sećanju svetski šampionat u našoj zemlji. Toliko nam je značila podrška publike da uspeh nije mogao da izostane. Ostaje žal što se nismo pozlatile, ali Brazilke su bile bolje. U decembru ću igrati na Evropskom prvenstvu u Norveškoj i Danskoj, nadam se da Srbija može do visokog plasmana. Želja mi je da se plasiramo i na Olimpijske igre u Tokiju – to bi bila kruna moje reprezentativne karijere – kaže Jelena.

ŽENSKI RUKOMET JE CENjEN U INOSTRANSTVU
Na pitanje kako vidi rukomet u Evropi i svetu u poređenju sa našom zemljom, budući da je imala prilike da igra za klubove iz raznih zemalja, Jelena Lavko navodi da u Srbiji ima potencijala i talenata, ali da nažalost naša zemlja veoma malo ulaže u ovaj sport.
– U Mađarskoj je uvek puna hala, ljudi me zaustavljaju u gradu da popričamo, medijski je zastupljen ženski rukomet od najmlađih devojčica pa sve do seniorskih takmičenja. I u većini drugih zemalja u kojima sam igrala situacija je slična. Nadam se da će i kod nas jednoga dana biti tako – ističe naša sagovornica.
U svojoj karijeri Jelena ima veliku podršku supruga Aleksandra, koji retko propušta njene mečeve, ma gde da se igraju. Često i njihovi prijatelji odlaze na utakmice, posebno kada Jelena igra za reprezentaciju.
– Poslu koji vodim sa suprugom i porodici posvetiću se mnogo više kada završim rukometnu karijeru, a sigurno ću igrati još dve sezone. Suprug i ja vodimo apartman na Zlatiboru – kaže rukometašica.

  • BOGATA KARIJERA
    Jelena Lavko je karijeru počela u Proleteru sa devet godina, a prvi trener joj je bio Dragan Lazarov. Igrala je još u beogradskom Cepelinu, sa kojim je osvojila mnogo trofeja u takmičenjima mlađih kategorija. Nastupala je za Kikindu i za Zaječar, gde je u sezoni 2010/11. osvojila titulu i Kup Srbije. Bila je članica mađarskog Ferencvaroša (prvo mesto EHF kup 2011/12), podgoričke Budućnost (prvak prvenstva u Kupu Crne Gore 2012/13), Podravke iz Koprivnice (pobednik prvenstvu u Kupu Hrvatske 2014/15), zatim Krajove, Fehervara i Erda.

D. Petrović