Jesen, a ulica Cvetna

Piše: Milena Bečejac

Uvukla se jesen u gradske sokake. Hladna jutra, sunca preko dana i ima i nema, sveže noći… Udarila kiša, a uskoro će i sneg i sve ostale zimske radosti, od skupog grejanja, do čišćenja snega.
Imena ulica u Zrenjaninu često su se menjala. Ovim ili onim povodom, posebno ulice koje su ime dobile po ličnostima, pa sad ko je kad bio podoban, tako su se i ulice „prekrštavale”. Mada, ima Zrenjaninaca koji znaju imena samo važnijih ulica. Jer, oni prolaze gradom, znaju gde je šta, a i ovako i onako ime ulice može nešto da znači, a i ne mora.
Petar Subić je 2004. godine objavio publikaciju „Nazivi ulica grada Zrenjanina”. Podelio je ulice koje su su ime dobile po ličnostima, događajima, geografskim pojmovima… Promena već ima, pa bi možda autor trebalo da napravi i dopunjeno izdanje jer su sve to dragoceni podaci za istoriju grada.
Pažnju privlače ulice koje su ime dobile po biološkim pojmovima. I to, nekako, ispade najbezbolnije, ukoliko se neko u međuvremenu ne doseti i to da promeni. A ulice su Bagremova, Baštenska, Cvetna, Dudara, Labudova, Orlova, Povrtlarska, Slavujska, Sunčana, Vinogradska… Možda u Bagremovoj više nema bagrema, niti u Dudari duda… Labuda imamo, samog, možda i tužnog… Ima li vinograda u Vinogradskoj? Ni slavuj se u gradu više ne čuje, bar u delu gde su zgrade, beton i nešto malo drveća… I ne znam kako je onima koji žive u Cvetnoj ulici, a u blizini njihovih kuća je fabrika…
Ali, nazivi ovih ulica baš lepo zvuče, tako malo romantično, s nešto malo sete. Postoje ulice koje su ostale, postoje ulice koje su nestale, koje su se promenile… Petar Subić ih je sabrao među korice knjige, i o svakoj ličnosti, događaju, geografskom i biološkom pojmu napisao osnovne podatke. Lepo bi bilo da grad dobije i publikaciju u kojoj bi se navela sva imena koja su ulice nosile kroz vekove, kroz vreme, do nas, do danas…Jer, ulice su naš putokaz. I zato ih treba čuvati, i voleti, i o njima brinuti. Da uvek budu sunčane i cvetne…