JESEN NA PIJACI: OSMESI PRODAVACA, RADOZNALOST KUPACA, BOJE, MIRISI I ŽAMOR

Radost za sva čula

Protekle subote u prepodnevnim satima u okolini glavne gradske pijace sve je vrvelo od života, jer, zna se – subota je dan za pijacu. Kao i svakog vikenda tražilo se mesto više za parkiranje, a ni biciklistima nije bilo lako da odlože svoje prevozno sredstvo. Kraj leta i početak jeseni, u čijem je duhu bilo i vreme subote za nama, period je u kome se počinje sa pripremom zimnice, kako bi se u đakonijama od voća i povrća uživalo i tokom hladnijih dana. Proizvođači koji robu izlažu na glavnoj pijaci pomažu da sanjarenje domaćina i domaćica o ajvaru, pečenoj paprici, kiselim krastavčićima, turšiji i sarmi postane realnost.

PONUDA I CENE RAZNOVRSNE – ZA SVAKOGA PO NEŠTO
Na terenu smo primetili da su tezge tržnice bile prepune. Da je ponuda na zrenjaninskoj pijaci dobra, naročito subotom, složila se i naša sugrađanka Danijela koju smo tamo sreli, i dodala da je zapazila da se cene nisu mnogo promenile u odnosu na prošlu godinu.
– Svake godine spremam sataraš za zimnicu. Danas sam došla da kupim paprike i luk, kako bih krenula sa pripremom. Svi u kući ga volimo, pakujem ga u tegle, što se pokazalo kao veoma praktično – istakla je Danijela.
Crvenila se zrela paprika koja je, ako ne izgledom, svakako mamila prepoznatljivim mirisom. Ipak, ove godine nije bila pošteđena bolesti i virusa koji su uticali na njen kvalitet i veličinu, saznajemo od proizvođača.


Cena kraljice jesenjih proizvoda kreće se od 60 do 80 dinara po kilogramu (dok se primerci lošijeg kvaliteta mogu naći i za 20 dinara). Povrćka koja je glavni sastojak ajvara ukoliko se kupuje „na džak”, staje 200 dinara za 5 kilograma, dok se babura nudi po ceni od 150 dinara za 2 kilograma.
Favorit, paradajz, drži cenu od 100 dinara po kilogramu, a u zavisnosti od kvaliteta cena se spušta i do 30 dinara. Crni luk može se pazariti za od 30 do 50 dinara, a pri kupovini po džaku uštede nema, dok glavica belog luka košta 20 dinara.
Nagle promene vremena utiču na pad imuniteta, pa ukoliko se odlučite da na pijacu odete kako biste uzeli sastojke za čorbice koje će ojačati vaš organizam, za krafiol morate izdvojiti 120 dinara, za brokoli 200, cena šampinjona se kreće od 160 do 200 dinara po kilogramu, dok je za šargarepu i celer potrebno odvojiti 60 dinara.

STIGLI SU I SLATKI JESENJI PLODOVI
Pri poseti pijaci zapazili smo da je ponuda voća raznovrsna, a najviše ima grožđa čija je cena od 100 dinara pa naviše. Tu su možda i poslednje zalihe bresaka pred zimu, za koje je potrebno izdvojiti od 80 do 100 dinara. Od „jesenjeg” voća u ponudi su i kruške i šljive za po 100 dinara.
Cene orašastih plodova nisu mnogo povoljnije u odnosu na prodavnice zdrave hrane. Bademi se mogu pazariti po ceni od 1.000 odnosno 1.200 dinara za pečene, lešnici za 1.100, odnosno 1.300. Najomiljeniji su, kako prodavci kažu, orasi čija cena iznosi 900 din po kilogramu, dok se egzotičniji proizvodi poput brazilskog oraha mogu pazariti za 1.350 dinara po kili.
Gužva na mlečnoj pijaci najviše se primetila kod prodavaca pilećeg mesa, gde su građani u redovima čekali da kupe sveže proizvode.
Tamo smo sreli Nadu Bone koja je istakla da svake subote voli da dođe na pijacu i kupi meso za narednu nedelju. Piletinu kupuje kod proverenog prodavca i, kako kaže, uvek je sigurna da je meso sveže. Pileće batkove je kupila po ceni od 300 dinara za kilogram, a belo meso 350 dinara. Kako je rekla, neretko kupuje i rolovani, dimljeni batak i belo meso čija je cena 600 dinara za kilogram.

  • PRAVO VREME ZA PREUREĐIVANJE DVORIŠTA
    Posebnoj živopisnosti pijace doprinela je raznovrsna paleta boja popularnog jesenjeg cveća koje poređano po betonu izgleda kao šareni tepih koji vodi do tezgi. Najzastupljeniji primerci na njima (i pored njih) proteklog vikenda bile su hrizanteme, koje su zbog svoje izdržljivosti pravi izbor za jesenje sređivanje bašte. Petunije u saksijicama mogle su se kupiti za 100 dinara, dok je raspon cene hrizantema bio od 50 do 250 dinara, u zavisnosti od veličine, boje i faze cvetanja. Tu su i sušeni cvetni aranžmani poljskog cveća za 100 dinara, kao i klasična ponuda popularnih gerbera, ruža i gladiola koje je moguće kupiti na komad po ceni od 50 do 80 dinara.

J. Šormaz