JOŠ JEDNA, ČETVRTA PO REDU, POSETA DECE SA KOSOVA I METOHIJE NAŠEM GRADU

Iz Zrenjanina i Novog Sada nosimo najlepše uspomene

Da Gordana Maksimović, šefica Odseka za poslove mesnih zajednica u Novom Sadu nije rođena na Kosovu i Metohiji i ostala vezana za svoj rodni kraj, da nije plemenitosti koju je razvila u roditeljskoj kući, možda deca iz naše južne pokrajine ne bi svake godine boravila u Novom Sadu, za vreme letnjeg raspusta. A da nije uspešne saradnje Crvenog krsta glavnog grada AP Vojvodine i Crvenog krsta Zrenjanina, devojčice i dečaci sa Kosova i Metohije verovatno ne bi, iz godine u godinu, dolazili i u naš grad.
Gordana je, u saradnji sa kolegama koji su razumeli njenu humanost, a uz podršku Crvenog krsta Novog Sada, ostvarila želju i saradnja je počela, i do danas se održava. Nastavljena je i saradnja organizacija Grada Novog Sada i Zrenjanina, pa su tako đaci sa Kosova i Metohije krajem avgusta ponovo posetili naš grad. Svake godine stižu drugi školarci, a oni koji su bili prethodne godine prenose svoje utiske na one mlađe koji će nam doći u goste sledećeg leta…
Deca sa Kosova i Metohije su doputovala sa delegacijom iz Opštine Ranilug koju su predvodili Vladica Aritonović, predsednik Opštine i Davor Petković, potpredsednik.
– Veliku zahvalnost dugujemo svima u Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu, koji su omogućili da naša deca dođu svake godine i uvere se u gostoprimstvo naroda kome pripadaju – ističe, između ostalog, Vladica Aritonović.

SARADNJA ZA NEZABORAV I RADOST
I Davor Petković smatra da je organizovanje ovih poseta, svake godine, znak da nisu zaboravljeni i da je zahvalnost najmanje što može da se izrazi, s obzirom da se na svakom koraku izražava ljubav i privrženost.
Razmenjeni su i prigodni pokloni i priređeno posluženje i osveženje…
– Uvek se radujemo kada nam dođu u posetu deca i naši saradnici i prijatelji sa Kosova i Metohije – kaže za „Zrenjanin” predsednica Crvenog krsta Zrenjanin Aleksandra Tanasijević. – Po prvi put u poseti Zrenjaninu su i predstavnici Opštine Parteš, na čelu sa predsednikom opštine Draganom Petkovićem. Deca osnovnoškolskog uzrasta iz Kosovskog pomoravlja su boravila u Novom Sadu od 22. do 25. avgusta. U okviru tog boravka posetili su i Grad Zrenjanin i po četvrti put bili gosti Crvenog krsta Zrenjanin – rekla je sekretarka.
Sekretar Crvenog krsta Novog Sada Dragan Lazić kaže da je cilj svih ovih aktivnosti da deca sa Kosova i Metohije upoznaju kulturne znamenitosti Novog Sada i Zrenjanina, a sada na obostranu radost, i Beograda, i da sa novim elanom počnu sledeću školsku godinu. Naravno i da uzvrate, vrednim učenjem…
U delegaciji su bili i Dejan Jovanović, predsedavajući Skupštine opštine Ranilug, Dejan Stamenković, direktor OŠ „Trajko Perić”, Miloš Tomić, direktor administracije i Aleksandar Stojanović, službenik za informisanje.
Dragan Petković ističe zadovoljstvo što su se i deca iz Opštine Parteš pridružila svojim vršnjacima sa Kosova i Metohije i dobila mogućnost da se druže i upoznaju lepe gradove Srbije i njihove stanovnike.
U prostorijama Crvenog krsta goste su dočekali i pozdravili pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Simo Salapura, predsednica Crvenog krsta Zrenjanin dr Sonja Kapeler Puškarić i sekretar Crvenog krsta Zrenjanin, Aleksandra Tanasijević.
Kako je rekao Simo Salapura, deca i prijatelji sa Kosova i Metohije uvek su dobrodošli, te da će se grad truditi da ih i ubuduće dočeka na najbolji mogući način.

NISTE GOSTI, OVDE STE KOD KUĆE
– Ovde, u Zrenjaninu, vi niste gosti, već ste kod kuće – rekao je Simo Salapura. – Potrudili smo se da tokom boravka što bolje upoznate naš grad i njegove stanovnike sa željom da nam opet dođete…
Đaci i članovi delegacije sa Kosova i Metohije su imali priliku i da pogledaju film o brojnim akcijama Crvenog krsta Zrenjanin i aktivnostima volontera koje se odvijaju uz podršku Grada Zrenjanina i saradnika – institucija i pojedinaca.
Za đake je organizovana šetnja centrom Zrenjanina gde su upoznali njegove atraktivne građevine, slikali se za uspomenu i informisali o istoriji grada.
Posetili su i dvorac u Ečki, gde su, uz pratnju Ervina Gazdaka čuli bezbroj detalja o burnoj istoriji Kaštela Ečka i porodice Lazar, od otvaranja velelepne građevine, 1820. godine, kada je na svečanosti svirao Franc List, do današnjih dana, kada mu je udahnut novi život i kada je preuređen i adaptiran za savremeni turizam. Posetili su i rimokatoličku crkvu Svetog Nikole, u neposrednoj blizini Kaštela Ečka, kao i pravoslavni hram Svetog Nikole, najstarijem zdanju u Ečki.
Nakon ručka u prelepoj balskoj sali dvorca, organizovana je i poseta „Aviv parku”, gde su u „Sinestaru” prisustvovali projekciji filma za decu.
Stefana Ordić, učenica četvrtog razreda osnovne škole „Trajko Perić” prvi put je u Zrenjaninu.
– Lepo je ovde, volela bih da vaš grad vide i moja braća, Stefan (7) i Viktor, kada poraste, on je rođen pre dva i po meseca.
Za Nikolinu Stojanović koja pohađa OŠ „Veljko Dugošević” u Ranilugu, ovo putovanje je, kako kaže, super i volela bi da ponovo dođe.
Njen drugar Stefan, iz iste škole, podseća da je bio ovde pre dve godine i raduje se ponovnoj poseti, pogotovo, kako kaže, što je sada stariji, već je u osmom razredu i sve mu je, nekako, drugačije…
O zadovoljstvu posetom svedoči i dečji žagor, energija i njihova nasmejana lica…
Puni utisaka nastavili su put Novog Sada, a zatim u Beograd gde im je najavljen prijem u Kancelariji za Kosovo i Metohiju i mogućnost da posete Skupštinu Republike Srbije, Hram Svetog Save…

  • RANILUG
    Opština Ranilug je srpska enklava u Kosovskom pomoravlju u kojoj je oko 6.000 stanovnika. Ove godine je u Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu, boravilo 46 dece. U Novom Sadu su bili smešteni u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „Milan Petrović” i videli znamenitosti Novog Sada, tvrđavu na Petrovaradinu, Iriški venac, na Fruškoj Gori, a organizovan je i prijem u Gradskoj kući. Prijem je priredio i predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, kojem je prisustvovala i Aleksandra Tanasijević.

Branka Jajić