ISTRAŽIVALI SMO: KAKO ĆE FUNKCIONISATI JEDNOSMENSKI RAD U ŠKOLAMA

Bogat i potpun sadržaj za sve učenike

Pojedine osnovne škole od ove školske godine organizovaće svoj rad samo u prepodnevnoj smeni. Ova novina sprovodi se u okviru pilot projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a sve u cilju pružanja dodatne obrazovno-vaspitne podrške u učenju i razvoju učenika.
Od ukupno 204 osnovnih škola i 111 izdvojenih odeljenja, koje su obuhvaćene ovim pilot projektom, sa teritorije Srednjobanatskog okruga uključeno je 7 škola.
– Na teritoriji Školske uprave Zrenjanin, koja obuhvata ceo Banat, projektom je obuhvaćeno 26 škola. Što se Srednjobanatskog okruga tiče, jednosmenski rad se uvodi u: OŠ „Jovan Dučić” Klek, OŠ „Mladost” Tomaševac, OŠ „Uroš Predić” Orlovat, OŠ „Stevan Aleksić” Jaša Tomić, OŠ „4. oktobar” Vojvoda Stepa, OŠ „Slavko Rodić” Lazarevo i OŠ „Sonja Marinković” Zrenjanin. Bilo je nekoliko kriterijuma za izbor škola za jednosmenski rad u objektu, poput motivisanosti kolektiva, spremnosti direktora, ali i adekvatnih prostornih uslova i poželjne opreme, između ostalih – rekla je Snežana Oluški Vlačić, koja je na čelu Školske uprave za Banat.
Jedan od budućih ciljeva projekta je i povećanje broja škola koje će raditi u jednoj smeni, što otvara prostore i za pružanje boljih uslova za učenike. Kolektiv Osnovne škole „Sonja Marinković” jednoglasno je usvojio predlog da se sprovodi jednosmenski rad.
Kako će se nastava sprovoditi i koji su planovi detaljnije je govorila Jelena Jenovai, direktorka OŠ „Sonja Marinković”.

UPOTPUNjUJU SE SADRŽAJI
– Novina u našoj školi je ta da je uveden pilot projekat Ministarstva prosvete pod nazivom„Obogaćeni jednosmenski obrazovno-vaspitni rad”. Mi smo i do sada radili samo pre podne i bili smo dobri kandidati, jer smo imali na raspolaganju, u popodnevnim časovima, celu zgradu. Organizovali smo i ranije ostale oblike obrazovno-vaspitnog rada, međutim, ovaj projekat nam omogućuje da svoj rad obogatimo i upotpunimo sadržajima koji nisu tipični za školu. Deca će imati priliku da učestvuju u mnogim programima samospoznaje, mentalnog zdravlja, umetničkim, kulturnim i fizičkim aktivnostima za koje, možda, nemaju priliku. Cilj je da centar dešavanja ponovo postane škola – ističe Jelena Jenovai i napominje da će učenici boraviti u Školi do 17 časova, te da će im biti obezbeđen i ručak. Takođe, biće im olakšana izrada domaćih zadataka putem zanimljivih programa.
– Sa jednosmenskom nastavom počinjemo od 1. oktobra, pripreme su u toku jer još uvek sa roditeljima uspostavljamo dinamiku realizacije aktivnosti – kaže naša sagovornica.
Jedna od šest seoskih škola koje su se priključile projektu je i Osnovna škola „Jovan Dučić” u Kleku, a kako će se jednosmenska nastava odvijati u ovom mestu rekla nam je Ranka Žuža, direktorka.

ŠKOLE SU SPREMNE
– Naša škola se dobro pripremila za jednosmensku nastavu. Imamo dovoljan broj osoblja i učionica. Ukupan broj učenika koji pohađa ovaj vid nastave je 180. Spremili smo veoma bogat izbor vannastavnih aktivnosti za decu kada nisu na časovima. Imamo tenis, badmington, šah, kao i kurseve prve pomoći, a organizujemo i likovne radionice. Naši učenici na ručak odlaze kućama, posle čega se vraćaju u školu. Istakla bih da su roditelji jako zadovoljni ovim sistemom. Deca nisu veći deo vremena pored računara, već kvalitetnije provode vreme, a nešto mogu i da nauče i kad nisu na časovima – kaže Žuža.
Slično misli i direktor Osnovne škole „Mladost” u Tomaševcu.
– Izuzetno mi je drago što je naša škola među 200 škola koje od ove godine sprovode jednosmensku nastavu. Smatramo da je to dobro kako za decu, tako i za nastavnike, i naravno za roditelje. Oni sada ne moraju da brinu dok su na poslu gde su im deca, da li uče, da li su ceo dan na internetu. Naša škola se dobro pripremila, imamo dovoljno učionica za decu i dovoljno nastavnog kadra. Spremili smo bogat vannastavni program, o kojem roditelji mogu da se izjasne da li žele da ga njihova deca pohađaju. Izdvojio bih radionicu „naših ruku delo”, i „učenje učenja”, kao i „igrom do znanja”. Spremili smo i radionicu gde deca mogu da se upoznaju sa francuskim jezikom – ističe Slobodan Rakić, direktor OŠ „Mladost”.
M.Malbaški i Ž.Mišić