Ograđivanje placa „Šangdong Linglonga”

Kao mali kineski zid

Radnici zrenjaninske „Eko gradnje”, sa kooperantima, u industrijskoj zoni „Ečka” završavaju postavljanje ograde i rasvete oko placa na kom će se nalaziti fabrika guma „Šangdong Linglong”. Ko god je putovao magistralnim putem iz Zrenjanina za Beograd, mogao je da uoči neobične dimenzije ovih objekata. Mnogima ograda liči na mali kineski zid. Ne samo zbog površine koju okružuje, već i po svojoj čvrstini, odnosno visini kojima će odbijati nepoželjne posetioce. Nema sumnje, reč je o najtvrđoj ogradi oko bilo koje zrenjaninske fabrike.
Uprkos našim pokušajima da od investitora i izvođača radova saznamo detalje o njenim dimenzijama i ceni, odgovore nismo dobili. Prema računicama onih koji duže prate zbivanja u industrijskoj zoni „Ečka”, ograda oko buduće fabrike pneumatika može imati oko 1200 betonskih stubova. Oni se uzdižu nad tlom tri metra, a ukopani su u zemlju najmanje metar. Svaka od četiri stranice stuba ima 40 santimetara. Razmak između stubova je 3,8 metara, a ograda pored zidanog dela (visina 1,7 m), ima i gvozdeni deo visok 1,3 metra.
Znatiželjnici su uočili i „gustinu” elektrostubova koji se takođe postavljaju uz ogradu – da bi prostor oko fabrike bio što bolje osvetljen. Mnogi se slažu u oceni da investicija vredna milijardu dolara – i treba da ima takvo obezbeđenje.

Ž. M.