JUBILEJ U BOLNICI: NAPREDOVANJE INTERNISTIČKIH GRANA KROZ DECENIJE

Pola veka brige o srcu

Početkom novembra u gradskoj kući je obeležena pedesetogodišnjica od osnivanja Koronarne jedinice u Opštoj bolnici „Đorđe Joanović”. Šefica ovog odeljenja i Pejsmejker centra kardiolog dr Jelena Lukić Petrov osvrnula se na početak nastajanja pomenute jedinice.
– Svečanom akademijom želimo da ukažemo na naše sugrađane koji su iskoristili svoje znanje, umeće i energiju davne 1972. godine i prepoznali potrebu za uvođenje intenzivne kardiološke nege. Sve to u cilju pružanja pomoći pacijentima obolelim od akutnih kardioloških bolesti, prvenstveno akutnog kardiološkog infarkta miokarda – kazala je dr Lukić Petrov
Koronarna jedinica (KJ) u Zrenjaninu je osnovana 1972. i bila je prva u Vojvodini i među prvima u tadašnjoj državi. U zgradi nove bolnice nalazi se od 2008, a iste godine je otvoren i Pejsmejker centar, treći u Vojvodini. Pre pet godina otvorena je i sala za kateterizaciju i započeta je edukacija lekara, rendgen tehničara i instrumentara, koja traje i danas.

Od 2008. do 2013. tim KJ na čelu sa dr Miroslav Radonjić su činili kardiolozi: dr Slavenka Petrović Ćurić, dr Zoltan F. Lazar, dr Jelena Lukić Petrov, lekar na subspecijalizaciji iz kardiologije i dr Sanvila Stankov specijalista interne medicine.
Nakon tog perioda, dr Zoltan F. Lazar postao je šef KJ sa hemodinamikom i Pejsmejker centrom, a tadašnjem timu su se pridružila tri doktora kardiologa Igor Kitaresku, Uroš Bačić i Teodora Paunić Bugar.

Načelnica Internog odeljenja dr Sanja Đurin je podsetila da je pre 50 godina ovo bila prva Koronarna jedinica u Vojvodini.
– Od tada se svi oni koji su radili u Koronarnoj jedinici trude da održe visok nivo. Mi se i dan-danas nalazimo u vrhu srpske kardiologije. Tokom pola veka ovde je radio veliki broj ljudi, prošlo je mnogo pacijenata i spaseno je puno života. Rad u intenzivnoj jedinici je jedan od najtežih medicinskih poslova, stoga treba odati veliku počast svim lekarima i sestrama koji su do sada radili i koji danas rade, ali i dati podstrek onima koji tek dolaze – istakla je dr Đurin.

Viša medicinska sestra Milena Stankov, koja je učestvovala u osnivanju ove jedinice, podsetila je kako je rad u njoj izgledao nekada. Kardiolog i šef Katetarizacione laboratorije dr Uroš Bačić je napomenuo i da ova laboratorija obeležava mali jubilej – pet godina postojanja. Za to vreme je urađeno 1.500 intervencija u smislu invazivne hemodinamske obrade i oko 250 implantacija stentova.

M. Solarov

LEKARI ZA BUDUĆNOST
Dr Doru Orza, dr Velimir Čolak i dr Blagoje Kovačević su lekari na specijalizaciji interne medicine. Oni se obučavaju za invazivnu kardiološku dijagnostiku. Doktor Jakov Dabić je na specijalizaciji interne medicine i edukaciji pejsmejkera. Oni bi trebalo da u budućnosti svoj rad nastave u Koronarnoj jedinici i doprinesu njenom razvoju.

LEPE ŽELJE I POHVALE
V.d. direktora Opšte bolnice dr Igor Kitaresku je istakao da pola veka jeste veliki jubilej i dodao da se i dalje stvaraju nove generacije stručnjaka, spremnih da odgovore svim izazovima. On je zaposlenima u Koronarnoj jedinici poželeo dalje profesionalne uspehe, stalno usavršavanje i održavanje zasluženog statusa u struci i društvu. Naglasio je i da se, pri tome, nikada ne sme zaboraviti da je sve podređeno jednom cilju – zdravlju i blagostanju ljudi.

DOSTUPNI ZA LEČENJE
U Pejsmejker centru su, pored doktorke Jelena Lukić Petrov, angažovani: Martina Ninković, vodeća medicinska sestra, Srđan Bengin, medicinski tehničar instrumentar, Edvin Horvat, viši medicinski tehničar instrumentar na edukaciji i Nenad Stojanov, medicinski tehničar instrumentar na edukaciji. Danas Koronarnu jedinicu čine, osim spomenutih lekara i dr Teodora Paunić Bugar, dr Luka Sentivanski (klinički lekar), Sanja Cvejanov (VMS i vodeća sestra), 30 tehničara, 9 sa višom školom i 2 higijeničara.