Kakav je sastav vode u sistemu?

Piše: Dalibor Bubnjević

Početak kalendarske godine je idealna prilika za formulisanje planova! Šta je to što bi trebalo da realizujemo u 2019. godini, a čime bi Zrenjanin postao još bolje mesto za život? Ukoliko bismo anketirali sugrađane, na navedeno pitanje dobili bismo bezbroj odgovora. Međutim, da li je moguće postići konsenzus oko ključnih zadataka koje je nužno realizovati u narednih trista šezdeset dana?
Složićemo se da je završetak obilaznice od vitalnog značaja za region! Navedenim poduhvatom se rasterećuje saobraćaj u samom gradu, smanjuje se nivo zagađenja, a vozačima koji su u prolazu, pruža se mogućnost da izbegnu gužvu. Nažalost, za obilaznicu se vezuje veliki broj nerealnih obećanja. U 2018. godini smo dobili nedvosmislena uveravanja, pa bi bilo uznemirujuće eventualno suočavanje sa još jednim razočarenjem.
Prečistač, koji mnogi nazivaju fabrikom vode, u epicentru je već godinu dana! Političari su, očekivano, slatkorečivi. Njima je lako, građani im veruju, a oni sami se ne razumeju u temu o kojoj pričaju. S druge strane, već nedeljama je „bela voda“ u sistemu, a ne oglašava se nijedan tehnolog, lekar ili stručnjak druge specijalnosti. Nemoguće je da za tri nedelje nadležni ne poseduju rezultate merenja kvaliteta vode na razlitičim mestima u gradu.
I u novoj godini ostaje otvoreno pitanje koje se odnosi na kapacitet prečistača, tj. da li će on biti u stanju da isporuči dovoljnu količinu vode u letnjim mesecima.