KAKO I KOLIKO KORONA UTIČE NA PRODAJU GARDEROBE I POSLOVANJE BUTIKA

Promet i marža manji, a troškovi isti

Prošla godina donela je mnogo nevolja, ali one su nas podstakle da razmišljamo kako da sačuvamo posao. Od marta je odjednom sve krenulo loše, bez pripreme. Pazari su počeli da padaju u svim buticima, a ubrzo je usledilo i zatvaranje. Budući da imamo tri radnje, dve u centru i jednu u BIG-u, najviše smo se pribojavali da li će nam oprostiti kirije. I jesu, ali za jedan mesec, što nam je malo olakšalo poslovanje.
Kada smo nastavili da radimo nakon vanrednog stanja, podrazumevalo se da će zakupnina i troškovi biti isti kao i pre korone, ali mi više nikada nećemo poslovati kao ranije – kaže Marija Mrđen, vlasnica butika „Ups” (Ooops) i „Fešn stor” (Fasion store).
Da bi preživele, trgovine su se preorijentisale na prodaju svakodnevne garderobe, mahom sportske, jer nema proslava i izlazaka, pa samim tim ni potražnje za svečanom odećom. Svesni situacije, butici su davali popust od 20 odsto, a kako kaže Marija Mrđen, novu robu su nabavljali malo po malo i odmah je prodavali po sniženim cenama.
– Marža nam je mnogo niža, a troškovi isti. Dobili smo pomoć od države, kredit sa grejs periodom. To nam je samo trenutno pomoglo, ali nije trajno rešenje. U svakom slučaju, kada sve saberemo i oduzmemo, bili smo u blagom minusu cele godine – kaže naša sagovornica.
Prema njenim rečima, nezgoda je to što butici stalno moraju da imaju novu robu, a često se desi da stara nije prodata. Najveći problem je prevelik lager robe koja posle određenog vremena izgubi vrednost. Treba pronaći balans, smatra Marija Mrđen i dodaje da je to teško i kada je normalna situacija, a posebno u vreme pandemije.
– U januaru i februaru smo potpuno u minusu, jer je veći deo robe snižen čak 50 odsto. Trudimo se, bez obzira na sve, da održimo dobru atmosferu, ne pokleknemo i energiju usmerimo da poslovanje planiramo najbolje što možemo. Uskoro kreće nova sezona, nadamo da će biti bolja, i da će se koliko toliko vratiti u normalu – iskrena je Marija Mrđen.


Sofija Cvejin, vlasnica butika „Di lajt” (Deee lite), saglasna je da je godina iza nas, kada je reč o poslovanju, bila katastrofalna i da je pandemija uticala na manju prodaju garderobe.
– Troškove smo imali, a bili smo skoro bez prometa. Razočarana sam, posla i dalje nema, mušterija je vrlo malo. Treba izdržati do nekih boljih vremena. Uzela sam pomoć od države, ali to je samo ublažilo krizu. Ne radi se punim kapacitetom, a sve stiže na naplatu. Butici zavise od takozvane ivent industije, događaja, proslava, matura, jer se tada kupuje svečana garderoba – rekla je Sofija Cvejin i dodala da boljitak očekuje na proleće.
Butik „MB tekstil” prodaje zimske kapute, muška odela, komplete. Vlasnica Mila Šarenac potvrđuje konstatacije njenih koleginica.
– Troškove nismo mogli da pokrijemo. Snalazili smo se na razne načine. Pomoglo nam je dugogodišnje znanje i iskustvo, saradnja sa dobavljačima iz cele Srbije, te smo na vreme reagovali. Slavlja su izostala te smo i mi direktno ugroženi. Kupovna moć naših sugrađna je drastično opala, ali smo se mi nekako „izvukli” i došli barem do pozitivne nule, što je bolje od minusa. Čim se život vrati u normalu i mi ćemo ekonomski ojačati – iskrena je Mila Šarenac.
„Kockica” je porodična firma – butik osnovan 2006. godine. Vode ga Zorica Živanov i Daniela Ilić, snajka i zaova. One se slažu da je 2020. bila najteža za poslovanje do sad.
– Dolaskom stranih firmi koje imaju podršku svojih zemalja, što mi nažalost nemamo, osetile smo znatan pad prometa. Naravno, tu je i korona koja je još više otežala naš posao. Hrabro smo probale da proširimo posao u tržnom centru BIG nadajući se da ćemo steći nove kupce i približiti se starim. No, zbog situacije, teška srca odustajemo i vraćamo se 1. marta u centar grada, gde smo i počele – kazala je Zorica Živanov.
Pomoć države Zorica i Daniela su iskoristile da isplate zarade, ali ih čeka vraćanje većeg dela te podške, odnosno pozajmice.
– Ova godina će biti još teža, ne samo za nas male preduzetnike, nego i za sve u tom sektoru. Nameti su ogromni, svako ko radi ovaj posao zna da je sada zarada dovoljna samo za čisto preživljavanje – naglasila je vlasnica „Kockice”.

M. Malbaški