KAKO JE PRAĆEN, UHAPŠEN I NA KRAJU OSUĐEN KORUMPIRANI CARINSKI SLUŽBENIK

KAKO JE PRAĆEN, UHAPŠEN I NA KRAJU OSUĐEN KORUMPIRANI CARINSKI SLUŽBENIK
Pre pet godina samostalni carinski inspektor iz Zrenjanina tražio je 5.000 evra od vlasnika firme za uvoz polovnih automobila kako protiv njega ne bi pokrenuo prekršajni postupak i naplatio carinske dažbine i PDV. Međutim, nije znao da ovaj privrednik ne samo da ne sprema mito, već je stvar prijavio policiji. U junu ove godine novosadski Apelacioni sud je, usvojivši žalbu zrenjaninskog višeg javnog tužioca, pooštrio kaznu za korumpiranog carinika i čoveka koji mu je pomagao.

4.000 EVRA I NEMA PROBLEMA
Prema činjenicama koje je utvrdio zrenjaninski Viši sud u presudi donetoj 23. septembra prošle godine, vlasnik firme za uvoz polovnih vozila iz Evropske unije G. Ć. dobio je 2015. godine u septembru obaveštenje od carine da mora da plati naknadne carine i razlike PDV-a za šest vozila za koja nije mogao da dokaže da potiču iz EU. Ukupan iznos je bio 140.000 dinara.
Nakon što je carina odbila njegov predlog da mu se produži rok kako bi otišao u Francusku i pribavio potrebnu dokumentaciju, G. Ć. se o tome požalio svom poznaniku Ž. B, koji je nedaleko od njegove kancelarije imao špeditersku firmu i takođe se bavio uvozom polovnih vozila. Od „komšije” je dobio savet da podmiti carinika P. R. sa 4.000 evra kako više ne bi imao problema, kao i broj telefona ovog carinskog službenika. Shvatio je da špediter ovo govori iz sopstvenog iskustva.
G. Ć. je, prema podacima iz presude, već tada bio odlučio da neće dati novac, ali je ipak želeo da lično od pomenutog carinika čuje šta on može da učini i koliko novca traži. Ali je, pre nego što se čuo sa P.R, ceo slučaj prijavio policiji.
Na prvom susretu pomenute dvojice u kafiću „Melanž”, carinik je obavestio uvoznika automobila da ima dvadesetak njegovih predmeta koje može poslati na proveru o poreklu vozila, a ako potvrde ne stignu, plaćanje carinskih dažbina i PDV-a biće najmanji problem – jer novčana kazna za G. Ć. može skočiti na čak tri miliona dinara na osnovu prekršaja koje carinik bude napisao.
Na pitanje auto-trgovca kako to mogu rešiti, carinik je dugo razmišljao i predložio da mu ovaj plati 20 odsto ukupnog iznosa – tačnije 600.000 dinara, u više rata.

KLJUČNI DOKAZI – SNIMCI, PORUKE I POZIVI
Prvu, u iznosu od hiljadu evra, po dogovoru G.Ć. je doneo na naredni sastanak u kafiću „Šanta”, ali ovaj novac obezbedila mu je policija. Dok je carinski inspektor prihvatao kovertu sa parama i upozoravao trgovca automobilima da ne razvlači sa ostatkom isplate već da je spremi za tri meseca, nije ni slutio da za susednim stolovima sede i troje pripadnika policije. Čim je G.Ć. predao kovetu i otišao do toaleta, policajci su prišli P.R. i uhapsili ga.
Osuđeni carinik P.R. i posrednik Ž.B. na suđenju su porekli sve ovo, međutim, kako se navodi u presudi, demantovali su ih presretnuti pozivi i SMS poruke razmenjene sa G.Ć, kao i video zapisi sa oba susreta u kafićima, budući da su snimanje organizovali pripadnici specijalne službe istražnih metoda policije.
Zanimljivo je da se okrivljeni carinik na sudu branio time da mu je uvoznik automobila toga dana stavio koverat u ruke, rekavši da ide do toaleta, a da je on spustio koverat na njegovu stranu stola.
Ž.B. je osuđen za primanje mita u pomaganju, a P.R. za primanje mita. Najpre su, prema presudi Višeg suda, dobili šest meseci, odnosno godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor, ali je potom apelacija u junu ove godine to preinačila na dve godine za P.R. i devet meseci za Ž.B.
Takođe, nekadašnjem samostalnom carinskom inspektoru na tri godine je zabranjeno da obavlja ovu funkciju.

M. Maričić