KAKO JE U ŽITIŠTU, U SKLOPU MANIFESTACIJE „IZAĐI MI NA TEGLU”, NA TRADICIONALAN NAČIN PRIPREMAN AJVAR, OMILjENA ZIMNICA

Peci, čisti, melji,  kuvaj i recept čuvaj

  • Komšija je stalno govorio da on priprema najbolji ajvar. Pa, kada je tako, izazvali smo ga na dvoboj i osmislili gastronomsku i zabavnu manifestaciju „Izađi mi na teglu”, kaže Ljiljana Vukotić

Crvena paprika
ekipa sjajna
– IZAĐI MI NA TEGLU –
Recept? Pssst…tajna!

Ovo je stofa iz pesme koju je učiteljica Ljubica Novak posvetila ekipi svoje škole „Sveti Sava” u Žitištu, koja je ovog septembra bila jedan od 14 timova u nadmetanju u pripremanju ajvara. Nije pobedila, ali je u ekipi bila sjajna atmosfera: svi peku paprike, ljušte ih, melju, kuvaju, slažu u tegle…
Snežana Majkić, direktorka škole, kaže da im se dopada manifestacija u slavu ajvara, ali i druženje. U ekipi su bila tri člana, Drena Milić, Radmila Anušić i Dijana Zmijanjac, a svi ostali, na čelu sa direktorkom su pomagali. Recept nam nisu dali, ali kažu – domaće je uvek i najukusnije.

 

11 - 1 B kuvanje ajvara 11 - 1 C vesele bosanke 1 mesto na sceni 11 - 1 D mz zitiste i kancelarija za mlade 2 mesto 11 - 1 E ekipa vredne ruke 3 mesto 11 - 1 F mirjana novakovic predsednica to zitiste

PLAŠT, KRUNA I „SMEDEREVAC”
Tog 15. septembra, kada je karavan manifestacije „Izađi mi na teglu” bio u Žitištu, centar je predivno mirisao na pečene crvene paprike, iz čunka na bubnjari se vijorio dim, na glavnoj bini su se smenjivali učesnici programa, pekle su se i mekike za vredne takmičare. Uprkos vrućini – prelepa atmosfera. O pobedi skoro niko i da ne govori, jer, kako su nam rekli učesnici, svaki recept za ajvar miriše na pobedu. Izazov da izađu na teglu, prihvatilo je 14 ekipa.
Ipak… Pobedile su „Vesele Bosanke” iz Krajišnika: Mirjana Umićević, kapitenka, i članice Mica Vojinović i Dragica Kovačević. Njihova nagrada je „smederevac” i učešće u velikom finalu, 15. oktobra, kada će u Sokobanji Srbija dobiti majstora ajvara. Mirjana je dobila krunu i plašt, postala je kraljica ajvara.
Druga je ekipa MZ Žitište i Kancelarija za mlade (kapitenka Maja Glušac, Isidora Stevanović, Desanka Malešević, Rozalija Dobrijević, Ranko Popović i Mane Dubajić), a treće su „Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja (kapitenka Katinka Niković, Ana Radlovački, Milka Trnavac, Zagorka Omaljev, Nena Štojić).

DRAGICA KAŽE: TAJNA JE U TAJNOM ZAČINU
A naše pobednice?
– Ajvar spremamo po receptu koji je donela Dragica. Slušamo je i radimo – kaže Mirjana.
Pitamo Dragicu. Kaže nam ono što znamo… „Tajna je, zapravo, u začinu. Da, i da ajvar nije ljut”.
Projekat „ Izađi mi na teglu” pre tri godine je osmislilo Udruženje građana „Bašta mašta” pokrenula je ovu manifestaciju na teritoriji cele zemlje. Gastronomski karavan, od grada do grada, tokom septembra i oktobra, organizuje takmičenje u spremanju ajvara, pa onda sledi finale i proglašenje pobednika.
Ljiljana Vukotić, koordinatorka projekta, kaže da je sve počelo kao šala.
– Komšija je stalno govorio da on priprema najbolji ajvar. Pa, kada je tako, izazvali smo ga na dvoboj i osmislili gastronomsku i zabavnu manifestaciju, u kojoj uživaju i deca i odrasli – „Izađi mi na teglu”. Do sada je bilo 6.000 učesnika u više od 60 gradova – priča Ljiljana dok su ostali članovi tima i voditelj Vuk Rosandić zauzeti predstavljanjem ekipa.
U potrazi za najboljim receptom, stigli su u Banat, u Žitište, prvi put. Inače, organizator takmičarima obezbeđuje uslove – štand, peći, paprike i drugo. Turistička organizacija Žitišta se potrudila da obezbedi majice za učesnike. Direktorka Mirjana Novaković kaže da ona ima bar deset recepata za ajvar, a jedna od članica žirija, Žitištanka Snežana Vučurević tvrdi da nema boljeg od onoga koji priprema njena mama Borka. Sa njom u žiriju su bili i Zoranka Grbić, teholog i Ištvan Nađ, kuvar.

AJVAR SE SA DUŠOM SPREMA
Ajvar vole da spremaju i članice iz ekipe „Mega Feniks” iz Banatskog Višnjićeva. Margita Latinović, Snežana Grubišić i Teodora Borić su od tri recepta napravile jedan, uz dodatak belog luka, spremile su ljutkasti ajvar. Udruženje žena „Jorgovan”iz Torde – Eva Farkaš i Ilonka Konja – napravile su blago ljuti ajvar.
Vredna ekipa iz Česterega, Slavica Mitrović, Toma Sirar, Ljubica Mojić i Dijana Salak našle su se pred izazovom kako da usaglase ukuse, i tvrde da i kod kuće paprike peku na šporetu na drva. „Dobre vile” iz Aleksandrova, Ljiljana Milošev, Lenče Denić, Tanja Samolov, Snežana Adamov i Milan Milošev su rado došle na manifestaciju.
– Ovo će biti makedonski ajvar, neće biti ljut. Nema tu mnogo tajne, samo ga treba spremati s dušom, sipati u tople tegle, malo po malo, i onda ih umotati u ćebe – otkriva Lenče deo recepta.
„Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja prezadovoljne su trećim mestom, organizacijom i druženjem, a volele bi da i sledeće godine „izađu na teglu ajvara”. „Međanke” su imale muškog kapitena. To je Andraš Onadi, kome su pomagali Iren Ristić, Vidosava Dragojlović i Mehmet Mazdrek. Njihov recept nije tajna: 5 kg crvenih paprika, kilogram crnog luka, dve glavice belog luka, ulje, so, šećer, sirće po ukusu, a kada se ajvar sipa u tegle, one moraju da idu u dunst… Videli smo na štandovima da se peče i patlidžan, ali i ljute papričice…

  • UČESNICI
    Učestvovale su ekipe „Brundo”- Žitište, kapitenka Hana Kron, „Dobre vile” – Aleksandrovo, Ljilja Milošević „Banaćanke”- Torak, Slađana Kitaresku, MZ Žitište i Kancelarija za mlade, Maja Glušac „Mega Feniks”, Banatsko Višnjićevo, Margita Latinović, „Međanke”- Međa, Andraš Onadi, „Vredne ruke” – Srpski Itebej, Katinka Niković, SBS – Žitište, Milan Dakić, OŠ „Sveti Sava” – Žitište, Drena Milić, Euro start – Ravni Topolovac, Milan Rajlić, „Vesele Bosanke” – Krajišnik, Mirjana Umićević „Jorgovan” – Torda, Eva Farkaš, „Snajke” – Žitište, Sandra Kosović i „Mladost”- Čestereg, Slavica Mitrović.

 

  • BILO JE SVEGA NA VOLjU
    Osim spremanja ajvara, bilo je tu i pasulja, gulaša, kao i mekika koje su spremale „Vredne ruke”. Deca i odrasli su uživali u kulturno-umetničkom i zabavnom programu: bili su tu i Štrumpfovi iz „Mog malog sveta” – Zrenjanin, Ljubomir Matić iz KUD-a „Zora” – Srpski Itebej” i Dragan Kosović.

MILENA BEČEJAC