KAKO OBNOVITI POLjOPRIVREDNU MEHANIZACIJU

Moguć povraćaj više od polovine uloženog

Mogućnosti za nabavku poljoprivredne mehanizacije, pogonske i priključne, koja se proizvodi, odnosno montira u našoj zemlji, veće su nego ikada, bar u poslednjih 30 godina. Mreža institucija koju čine Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za agrarna plaćanja, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, sa poslovnim bankama i asocijacijama poljoprivrednika, omogućava da zemljoeadnicima koji kupe mehanizaciju, bude vraćeno i 50 do 60. Oni mlađi od 40 godina mogu računati na 70 procenata vrednosti kupljene mehanizacije.

NOVCA IMA
Ovo su na sastanku posvećenom nabavci nove poljomehanizacije, održanom prošlog petka, saopštili najodgovorniji ljudi svih pomenutih državnih i pokrajinskih institucija.
Najveći organizacioni napor u pripremi sastanka dali su aktivisti Srpskog udruženja mladih poljoprivednika (SUMP) i jedinica Poljoprivredne stručne službe u Zrenjaninu.
– Novca za podršku poljoprivedi ima više nego ikada u poslednje tri decenije. Za prethodne tri godine otkako sam na čelu Sekretarijata, plasirano je više od tri milijarde dinara podsticaja. Samo u stočarstvo uloženo je tri milijarde dinara u dvonamenske melioracione sisteme koji mogu i da navodnjavaju i odvodnjavaju zemljište, čime je površina koja se navodnjava uvećana za 19 hiljada hektara. Za navbavku osnovog stada i opremanje stočarskih objekata uloženo je 670 miliona dinara, a za nabavku protivgradnih mreža u voćnjacima milijarda i po. Obnovu mehanizacije podržavamo povraćajem uloženog novca u iznosu od 50 do 60 procenata, pa i više. Pod zalivnim sistemima je 19 hiljada hektara više nego 2016. godine… U tom poslu sarađujemo sa Pokrajinskim fondom za razvoj poljoprivrede i Garancijskim fondom, a na terenu nam je desna ruka Poljoprivedna stručna služba koja je u Srednjem Banatu veoma jaka – izjavio je ovom prilikm dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumastvo.


Direktorka Uprave za agrarna plaćanja, republičke ustanove koja operativno rukuje tokovima javnog novca u poljoprivredi Biljana Petrović, objasnila je prisutnim poljoprivrednicima tehnikalije potrebne za realizaciju zahteva za subvencionisanu kupovinu poljoprivredne mehanizacije:
– Postupak je jednostavan. Odlučite se za određenu mašinu, presaberete se – da li imate dosta novca ili vam treba kredit, i uzmete predračun kod nekog od domaćih proizvođača poljomehanizacije. Treba dobro proučiti šta vam još od dokumentacije treba, a ja mogu da kažem da je papirologija jednostavnija nego ikad – objasnila je Biljana Petrović.

PREKRATAK ROK
– Istina je da novca ima i da olakšice nisu beznačajne, ali nisu svemoćne. Deo novca koji poljoprivrednik mora sam da plati, najčešće je iz bankarskg kredita, koji nije nepovoljan kada su kamatne stope u pitanju, ali je rok vraćanja najčešće pet godina, što je prekratko. Naši proizvodi su obezvređeni, i tome se ne vidi kraj. Ostali smo bez iole ozbiljnije podrške u kupovini goriva, tako da u ovoj situaciji jedino što možemo je da apelujemo na produženje rokova vraćanja kredita. Iskren da budem, od skupova ove vrste najviše koristi imaju proizvođači i dileri poljomehanizacije – kaže Miroslav Vukov iz Zrenjanina, brodograđevni inženjer koji će, silom prilika, penziju dočekati kao poljoprivredni proizvođač na porodičnom gazdinstvu.M. Stojin

M. Stojin