NAKON DVE GODINE SPORA, KONAČNA PRESUDA ZBOG UVREDA DOKTORA TOME STEVANOVIĆA

Antivakcinašici izrečena novčana kazna

Viši sud u Zrenjaninu je odbio žalbu psihijatrice dr Jovane Stojković. Naime, ona i njeni pravni zastupnici su se žalili na presudu Osnovnog suda od 24.12.2018. Njome je Jovana Stojković osuđena na novčanu kaznu od 75.000 dinara zbog uvreda izrečenih na račun pedijatra dr Tomislava Stevanovića.
Poznati zrenjaninski dečji lekar je istakao da je zadovoljan presudom, ali da to nije kraj borbe jer je u toku još nekoliko procesa.
– Naš sledeći korak je Sud časti. Vrhovni sud časti na nivou Lekarske komore Srbije bi trebalo da nastavi proces oduzimanja licence doktorki Stojković posle skandala kada su ultradesničari prekinuli proces. Naime, oni su tokom postupka započetog pred Sudom časti, vređali nas i komisiju i pošto ih je bilo više u prostoriji, proces je prekinut. Tom prilikom smo profesor Zoran Radovanović i ja dobili pretnje i nekoliko udaraca u svoj toj gužvi od ultradesničara. Pod plaštom borbe protiv vakcina pojedinci i partije u Zrenjaninu skupljaju političke poene kako bi se bolje kotirali na predstojećim izborima. Ti razni ultradesničari i njihove organizacije, nas, koji se borimo za narodno zdravlje i vakcine, nazivaju ubicama, fašistima i farmako mafijom, kako bi nas diskreditovali – ukazao je Tomislav Stevanović.
Prema njegovim rečima roditelji u Zrenjaninu su svesni značaja vakcinacije svoje dece, te je odziv jako dobar. Doktor Stevanović navodi da je 2017, zahvaljujući delovanju protivnika vakcina, opao broj vakcinisanih MMR cepivom, što je dovelo do pojave epidemije malih boginja (morbila). Zbog toga je početkom 2018. oko 270 roditelja i građana podnelo krivičnu prijavu protiv 43 osobe, na čelu sa doktorkom Stojković zbog širenja straha i panike.

Ž. M.