KAKO U PROLETERU UČE MALIŠANE DA PLIVAJU, ALI I DA JEDNOGA DANA POSTANU PLIVAČKI ŠAMPIONI

Najmlađi brže uče i lakše prevazilaze strah
Naredne godine, plivački klub Proleter obeležiće 70 godina postojanja, a isto toliko radi i škola plivanja. Sve je počelo na kupalištu Brankovan, ali je odavno obuka neplivača preseljena na bazen. Olimpijci, Ivan Lenđer i Miroslava Najdanovski najpoznatiji su polaznici ove škole, a tradicija, posvećenost i odgovornost ovaj klub danas čine pravom adresom na koju se javljaju oni koji žele da nauče da plivaju. Treneri kažu da godišnje kroz školu plivanja prođe između 400 i 600 mališana.
Na početku obuke neplivači se dele u dve grupe i sa njima se radi u malom bazenu gde ih dočekuje trener Milan Nikolić, a u narednoj fazi sa njima radi Vanja Jonjev.
– „Ulazna” grupa kroz igru uči pravila plivanja i savladava strah od vode. Nakon toga slede tehnika i stilovi, tu uključujemo rad nogu i ruku i ronjenje. Kada su početni koraci utvrđeni, prelazi se u veliki bazen gde se rade kraul i leđno plivanje. Obuka se završava polaganjem ispita pred komisijom koju čine treneri Proletera i šef stručnog štaba Dejan Pejinović. Isplivavanje 25 metara leđno i isto toliko kraul su uslovi za dobijanje diplome. Neke od bivših neplivača uključujemo u trenažni proces, a ostali ostaju rekreativci – objašnjava Dragan Jocić, trener i koordinator škole plivanja.
LjILjANA ĐURIĆ

Opširnije u štampanom izdanju…