KAKO ZRENJANINCI KOMENTARIŠU RADOVE „TELEKOMA” I IZGRADNJU OBILAZNICE

Skadar na Bojani

Neke od tema koje su se poslednjih meseci našle na stranicama i na sajtu lista „Zrenjanin”, a na koje je dosta sugrađana reagovalo, jesu radovi „Telekoma” širom grada i izgradnja obilaznice. Sporo vraćanje ulica u prvobitno stanje nakon aktivnosti ovog kablovskog operatora i jedan od najvažnijih projekata grada kojem se ni posle 30 godina ne vidi kraj, podstakli su sugrađane da se oglase na Fejsbuk stranici „Zrenjanina”.
Kako bi svojim projektom za instalaciju optičke telekomunikacione infrastrukture obuhvatio teritoriju cele Srbije, „Telekom”, kablovski operator u većinskom državnom vlasništvu, poslednjih godina polaže podzemne kablove širom zemlje. Poslednje dve godine intenzivno se radi i u Zrenjaninu. Međutim, ulice dugo ostaju raskopane, sporo se saniraju, što otežava funkcionisanje u gradu ionako ruinirane infrastrukture.
– Ali sa kime mi da kontaktiramo ako nisu sanirane rupe na putu od strane „Telekoma” prilikom stavljanja tih optičkih kablova – pitao je jedan čitalac „Zrenjanina”.
Pratioci našeg lista na Fejsbuku ukazali su i na to da je nelogično što su optički kablovi i priključci postavljani i pored napuštenih kuća i zgrada.
Sa druge strane, neki od Zrenjaninca imali su primedbe na postupanje „Telekomovih” radnika, konkretno u Mošorinskoj ulici.
– Provlačili su optiku i morali su da iseku tonu grana od parka, a sve su ih samo pobacali u jarak koji je kišno-drenažni i otišli. Posle mog poziva „Čistoći i zelenilu”, sve je očišćeno. U „Čistoći” nisu imali pojma da su neki radovi vrše i kazali su da je njihova obaveza bila da srede. Hvala veliko „Čistoći”, inače bi tako ostalo doveka. A taj jarak nam je kuće spasio pre nekoliko godina kada je bilo nevreme i potop – naveo je jedan od sugrađana.
Komentarišući trodecenijsku izgradnju obilaznice i najavu da će ove godine konačno biti izmešteni dalekovodi koji koče treću fazu izgradnje, Zrenjaninci su, iako ogorčeni, uspeli u sebi da pronađu i malo humora.
– Čuj, našli se na putu obilaznice – neko je namerno postavio te dalekovode samo da bi napakostio izvođačima radova.
– Pa dobro, realno je da se za godinu dana uradi jedan kilometar puta. Mislim, hajte molim vas, ko je još mogao da zna da će tamo neki dalekovodi da prave problem. Nije da imamo neke nacrte i planove gradnje, ni zemljišta pre projekta pa da znamo tako nešto unapred – kazao je jedan sugrađanin.
Neki su obilaznicu oko grada nazvali Skadrom na Bojani, dok je jedan Zrenjaninac zaključio da je manje trebalo vremena da se izgradi egipatska piramida nego zrenjainska obilaznica.

M. M.