KAKVO JE TRENUTNO STANJE RATARSKIH KULTURA NA BANATSKIM ORANICAMA

Pšenica se oporavlja, njive se zazelenele

Jesenas je pšenica na njivama srednjeg Banata posejana na 53.400 hektara, i sa 23,21 procenta zastupljena je u ukupnoj strukturi setve. Zorica Rajačić, rukovoditeljka savetodavne službe Poljoprivredne stručne službe (PSS) Zrenjanin objašnjava da je njeno trenutno stanje zadovoljavajuće.
– Pšenica je tokom februara, zbog niskih temperatura pretrpela oštećenje lisne mase, a došlo je i do izmrzavanja pojedinih biljaka, uglavnom onih koje su posejane veoma plitko ili im je seme ostalo na površini. Ova žitarica se oporavlja, te se sada mogu videti polja koja su se ponovo zazelenela, prijao joj je period malo toplijeg vremena kada je ona rasla. Međutim, nedavno je temperatura ujutro ponovo bila ispod nule, što je doprinelo oštećenju najmlađih listova – ističe Zorica Rajačić.
Promenjivo vreme tokom zime i u prvim danima proleća uticalo je da se čekaju uslovi za početak setve. U PSS navode da se, pre svega, misli na srednju dnevnu temperaturu vazduha i na zagrejanost setvenog sloja za određenu biljnu vrstu.
– U martu je palo između 40 i 50 litara kiše po kvadratnom metru , te je zemljištu trebalo vremena da se prosuši. Kiše su bile od velike koristi, kako za ozime useve, tako i za setvu prolećnih useva. Značajno je što na početku prolećne setve imamo prokvašen i vlažan setveni deo zemljišta, a dobra zaliha vlage u dubljim slojevima imaće povoljan uticaj i na nastavak vegetacije – objasnila je naša sagovornica.
Prema rečima stručnjaka ove, kao i nekoliko prethodnih godina smanjene su površine pod šećernom repom u našem regionu. Značajne površine pod ovom kulturom će biti posejane ove nedelje. Optimalni rok za setvu šećerne repe je mart mesec, a najkasniji termin je 5. april. Uljana repica je ove godine zasejana na približno 4.000 hektara, što je više nego prethodnih godina, dok se ozimi ječam našao na oko 3.800 hektara.
U Poljoprivrednoj stručnoj službi kažu da tokom ove nedelje najranije posejani usevi počinju da vlataju, a to je faza kada se pojavljuje prvo kolence i kada usevi strnih žita iznose formirane elemente prinosa iznad površine zemljišta. Proizvođačima sada predstoji nega i zaštita useva, a stručnjaci ističu da je važno da ratari slušaju savete stručnjaka, posebno kada se radi o praćenju i pojavama biljnih bolesti i štetočina.

  • BILJKE ĆE PREBRODITI KRIZU
    Zrenjaninski poljoprivrednik Ognjen Rackov je, gostujući u emisiji „Agročas” na televiziji „Santos”, istakao da kiše koje su do nedavno padale, povoljno utiču na razvoj pšenice, ječma i ozimih useva, a ne smetaju ni uljanoj repici.
    – Vlaga posebno utiče na regeneraciju biljaka, a poljoprivrednici koji su uradili prvu prihranu mogu da odahnu jer će đubrivo doći do zone korena. Biljke će to usvojiti i povratiće se iz faze kroz koju su prošle. Prvi put se suočavam sa problemom oštećenja i promrzavanja biljaka. Iskusniji poljoprivrednici i stručnjaci kažu da se ne plašimo i da će sve biti u redu, te da će biljke prebroditi krizu u kojoj su se našle – objasnio je Ognjen Rackov gostujući u emisiji „Agročas” na TV „Santos”.

M. Malbaški