KANCELARIJA ZA MLADE OMOGUĆILA PRAĆENJE SVETSKOG PRVENSTVA U FUDBALU: Utakmice i edukacije

Omladinski klub Kulturnog centra, koji je odnedavno otvoren, postaće navijački prostor za praćenje fudbalskih utakmica na Svetskom prvenstvu koje će se održati u Moskvi (od 14. juna do 15.jula), najavljeno je juče u Kulturnom centru, koji je nosilac projekta „Local youth fun zone Zrenjanin Fudbalski savez Srbije (FSS)“. Projekt je počeo 15. aprila i trajaće do 15. jula kada se i završava Svetsko prvenstvo, sa ciljem da omogući mladima da prate utakmice nacionalnog tima uz punu podršku institucija koje se bave mladima, kao i podizanje bezbednosne sportske kulture.

Prezentaciji projekta prisustvovali su i članovi delegacija FSS-a i Fudbalskog saveza Vojvodine (FSV).

– Tri glavna događaja projekta ogledaće se u praćenju utakmica grupne faze Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će igrati reprezentacija Srbije. Pre početka svake utakmice 30-45 minuta biće organizovane interaktivne radionice i predavanja koja će držati predstavnici Fudbalskog saveza Srbije sa ciljem da se prisutnima iz profesionalnog ugla predstavi sve što jedna utakmica obuhvata – izjavio je Ivan Mikalački, koordinator Kancelarije za mlade.

DSC_0676

Takođe je dodao da se na utakmicama često dešavaju incidenti i tuče mladih navijača, a ovakva vrsta edukacije ima za cilj da to spreči ili barem ublaži.

Podršku ovom projektu dao je i poznati fudbalski sudija i predsednik Sudijske organizacije Fudbalskog saveza Grada Novog Sada Majo Vujović.

– Želim da kažem mladima da se bave fudbalom i sportom uopšte, jer svako ko se bavi ovom plemenitom veštinom potvrđuje da smo mi sportska nacija. Velik je uspeh sam plasman naše reprezentacije na Svetsko prvenstvo, nadam se uspehu, a kako će se sve odvijati pratićemo putem medija – istakao je Vujičić.

DSC_0665

Kancelarija za mlade je nosilac ovog projekta a podržan je od strane lokalne samouprave, Fudbalskog saveza Srbije, Ministarstva unutrašnjih poslova-Policijske uprave u Zrenjaninu, dok je oprema i tehnika nabavljena novcem iz prethodnog projekta koji je vezan za osnivanje Omladinskog kluba, a finansirao ga je Pokrajinski sekreterijat za sport i omladinu.

– Fudbal je kažu najvažnija sporedna stvar na svetu, ali fudbal nije samo sport, već je i više od same igre. To je jedan vid edukacije u koji ćemo uključiti stručne ljude koji će našim mladim sugrađanima preneti i pokazati kako se utakmica, ali i drugi sportski događaji prate na najbolji način – naveo je pomoćnik gradonačelnika Simo Salapura.

M. Malbaški

DSC_0670