„KARAĐORĐEVAČKA POGAČIJADA“:  Najukusnija pogača i najlepši etno- štand

Deo trodnevne proslave u Banatskom Karađorđevu, bila je i juče održana  „Karađorđevačka pogačijada“ koju devet godina organizuje Udruženje žena „Vidovdan“. Osim najukusnije pogače, žiri u kome su bili Smilja Kravarušić, Jelena Mandić i Jelena Đukić, ocenjivao je i najlepše uređeni  etno-štand.

– Udruženje postoji deset godina. Kada je trebalo da odlučimo koju manifestaciju da organizujemo, odlučile smo da to bude pogačijada. Pogača je nekada bila skoro svakodnevno na stolu, vezana je i za mnoge običaje, pa otuda i naša želja da se udruženja žena takmiče u njenom pripremanju. Pogača mora da bude okrugla, bez ukrasa. Naime, bilo je takmičenja kada su pravljene i četvrtaste pogače, što nije njen pravi oblik – kaže Verica Marčetić, predsednica UŽ „Vidovdan“.

Najukusniju pogaču pripremile su „Banaćanke“ iz Torka, na drugom mestu  je Udruženje žena iz Radojeva, a treći je Aktiv žena iz Aleksandrova. Najlepše su štand u etno stilu uredile članice „Zavičaja“ iz Ravnog Topolovca, druge su „Dvorčanke“ iz Banatskog Dvora, a treće Udruženje „Klaričanke i Klaričani“ iz Radojeva. Njima su pripali pehari, a svi učesnici, kojih je bilo 14, dobili su zahvalnice.

Učesnice i goste pozdravio je Mladen Ajduković, predsednik  Saveta Mesne zajednice Banatsko Karađorđevo. Manifestaciju su ulepšali i ženska pevačka grupa i folklorni ansambl KUD-a „ Ilija Preradović“.

M.Bečejac

Foto: Zoran Dedić