KARAVAN SLIKA VOJVOĐANSKE BANKE STIGAO U ZRENJANIN: Umetnost oplemenila prostor finansija

Ljubitelji umetnosti u Zrenjaninu ovih dana imaju priliku da vide u prostorijama Filijale Vojvođanske banke slike Save Stojkova, Milana Kečića, Milana Kerca, Pavla Blesića i Boška Petrovića, istaknutih slikara druge polovine 20. veka. Ovo je samo pet, od oko 600 likovnih radova umetničke kolekcije Vojvođanske banke koju posetioci mnogu da vide do sutra, 8. septembra, od 18 do 20 časova.

– Vojvođanska banka ima značajan broj slika u svojoj kolekciji, više od 600 umetničkih radova, mahom vojvođanskih slikara, pa je Karavan organizovan kako bi širom Srbije prikazala to bogatstvo, a s druge strane, Galeriji Matice srpske je poverila i popis, katalogizaciju i procenu vrednosti tih dela – kaže Milan Lisov, direktor Filijale Vojvođanske banke u Zrenjaninu.

Kako je naglasila Mirjana Brmbota, kustoskinja Galerije Matice srpske, Karavan slika je neka vrsta putujuće, pokretne izložbe.

– Zbog nedovoljnog prostora izabrano je samo pet slika, ali su to dela eminentnih slikara koji pripadaju umetničkoj sceni druge polovine 20. veka likovne umetnosti u Vojvodini – objasnila je Brmbota. – Svi slikari, čija su dela predstavljena u Zrenjaninu, usmereni su ka vojvođanskoj ravnici i panonskom miljeu i na slikama iskazuju svoja osećanja i viđenja podneblja u kom su rođeni, odrasli, školovali se ili su tu umrli.

Dela iz umetničke kolekcije Vojvođanske banke predstavljena su u Novom Sadu, potom u Narodnoj banci u Beogradu, gde je postavka brojala znatno više slika. Karavan slika Vojvođanska banka se realizuje u okviru projekta Odgovorno u kulturi“, u saradnji sa Galerijom Matice srpske.

Nakon Kragujevca, Čačka, Apatina i Zrenjanina, Karavan slika putuje u Suboticu.

Saradnja Vojvođanske banke i Galerije Matice srpske je počela u junu. Stručnjaci Galerije Matice srpske tada su počeli da obrađuju i katalogizuju slike koje se sada predstavljaju javnosti.

Branka Jajić

Foto: Emil Vaš – Vojvođanska banka

Direktor filijale Milan Lisov i kustoskinja Mirjana Brmbota