Kec iz rukava

Piše: Ljiljana Bailović

Prema saznanjima Poreske uprave Srbije, Zrenjanin ima 395 milionera. Zapravo, toliko ih se prijavilo da je lane zaradilo više od propisanog limita od 2.729.304 dinara (tri prosečna godišnja dohotka). Za grad veličine Zrenjanina – izgleda da je to priličan broj milionera, šesti smo u Srbiji (posle Beograda, Novog Sada, Niša, Kragujevca i Pančeva). Subotica, na primer, ima 356 (prijavljenih) milionera, Čačak 342, Užice 305, Sremska Mitrovica 268, Kruševac 225, Jagodina 204, Leskovac 179. Niz zaključuje Vranje, sa svega 102 milionera.
Daleko je to, naravno, od Forbsove liste svetskih bogataša. A i tamo su sumirali bilanse. I zaključili da pandemija korone nije zaustavila prelivanje para na stranu bogatih – na protiv: Planeta i dalje finansira narastanje bogatsva najbogatijih, koje je sada veće nego ikad, dostiglo je, izračunali su – 3,2 biliona dolara.

Takav je sistem, žito se melje na njihovoj vodenici i oni uzimaju ušur od svih. Iako ekonomisti stalno tvrde da povećanje zarada ne može biti bez povećanja produktivnosti, to za bogate, očito, baš i ne važi. Pandemija je zakočila privredne aktivnosti širom Zemljinog šara, ekonomije padaju za više procenata svugde u svetu – ali profiti, eto, ipak rastu, bogatstvo nastavlja da se akumulira na već postojećim gomilama.
A zajedno sa procenama da će se, ove godine, zbog kovida 19, broj gladnih u svetu znatno povećati – govori se o riziku od 120 miliona novih gladnih usta – stigla je i vest da je Nobelova nagrada za mir dodeljena upravo Svetskom programu za hranu Ujedinjenih nacija. Znači, onima čiji je zadatak (i karijerni prestiž) – pomoć izgladnelima da se prehrane, da prežive. Kako da gledamo na takvu odluku Nobelovog komiteta? Vapaj žednog u pustinji… Možda i kalkulacija za budućnost: poziv onima što imaju da štedrije pomognu onima što nemaju? Mada, i Obami su tako unapred dali Nobela za mir, pa šta jer ostalo od „mira u svetu“? U svakom slučaju, nagrada je ove godine izrazito „politički korektna“. Kec iz rukava…