„KIFLIJADA” U ALEKSANDROVU: Karađorđevčanke najuspešnije

Aktiv žena Aleksandrovo počeo je pre šest godina da organizuje gastronomsku manifestaciju takmičarskog karaktera koja je uvrštena u turistički kalendar Vojvodine. Popularna „Kiflijada”, kao i druge aktivnosti ovog aktiva, ima podršku Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Predsednica aktiva, Snežana Adamov, kaže da je šesta „Kiflijada” održana u subotu, ali je primetila da se poslednjih godina žene češće odlučuju da prave kroasane.

alesandrovo kiflijada (1)

– Klasične kiflice, pekarske, kroasani – sve to ulazi u obzir za ocenjivanje. Pripremile smo nagrade za prva tri mesta, i obezbedili smo pehar i za najlepše ukrašene kiflice. Žene iz Karađorđeva, Srpske Crnje, Tobe su mnogo puta do sada donosile lepo aranžirane kifle, ali nije bilo nagrade za to. Ove godine smo odlučili da nagradimo i taj trud – rekla nam je predsednica Snežana Adamov.

Mada je po pravilu trebalo da se donosu samo slane kifle, pojedini učesnici su mesili i slatke kiflice. Tokom prijema uzoraka za takmičenje, odlučeno je da će se nagrade podeliti i u kategoriji slatkih kifli. Članice žirija su bile Slađana Samolov, Tatjana Uzelac i Milena Ilisin.

alesandrovo kiflijada3

Najbolje slatke kifle pripremila je Sava Đuvenov iz Radojeva. Marija Đurović iz Srpske Crnje je druga, a treća Jelena Jakšić, „Vidovdan”, Banatsko Karađorđevo. Nada Petrin iz Srpskog Itebeja („Vredne ruke”) umesila je najukusnije slane kifle. Udruženje žena „Livađanke” i Snežana Rac imaju svoj recept za kiflice – u desto dodaju jogurt, a ima tu još tajni, dok je treća Verica Marčetić, Udruženje „Vidovdan” iz Banatskog Karađorđeva koja je osvojila i drugo mesto za dekorisanje. U dekorisanju, bez premca je bila Biljana Popadić, ASŽ Orlovat koja je napravila korpicu sa ptičicama.

Tekst i foto: M. Bečejac

alesandrovo kiflijada 4 kiflijada alesandrovo (2)