OBELEŽEN DAN VETERANA: Srbija će živeti dok ima onih koji se odazovu pozivu na odbranu zemlje

Srbija će živeti dok ima onih koji se odazovu na odbranu svoje zemlje, ljudi koji se nisu dvoumili između svog života i slobode svoje otadžbine.

Ovim rečima se Željko Vujković,  predsednik udruženja „Srpski veterani“ Zrenjanin koje okuplja učesnike, potomke i poštovaoce učesnika u svim ratovima vođenih za odbranu Srbije srpskog naroda, obratio učesnicima svečanosti povodom Dana veterana Srbije, održanoj danas u velikoj sali Skupštine grada.

Učesnike svečanosti pozdravili su i pukovnik Živica Ognjanov komandant Garnizona Vojske Srbije u Zrenaninu i Snežana Vučurević, načelnika Srednjobanatskog upravnog okruga.

polaganje venaca dan veterana 0003_

Pukovnik Ognjanov je podsetio da se četvrti decembar obeležava kao Dan veterana, kao uspomena na taj datum 1912. godine, kada je, povodom sklapanja primirja po završetku Prvog balkanskog rata, 400 hiljada vojnika i starešina Vojske Kraljevine Srbije dobilo zvanje „starog ratnika“. Dosta njih dobilo je imanja u novooslobođenm krajevima.

polaganje venaca nnn_0002

Na spomen obeležje poginulima u ratnim sukobima od 1991. do 1999. godne, ispred zgrade „Komiteta“ vence i cveće položili su predstavnici Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Srednjobanatskog okruga, grada Zrenjanina, Saveza rezervnih vojnih starešina, Srpskih veterana, Udruženja poginulih u ratovima od 1991. do 1999. i članova njihovih porodica i Udruženja ratnih vojnih invalida.

Spomen obeležje projektovala je diplomirana inženjerka arhitekture Milica Kovač.

M. S-n.

polaganje venaca dan veterana 0005_

polaganje venaca dan veterana 0007_

polaganje venaca nnn_0001

polaganje venaca dan veterana 0012_