160 GODINA OD ROĐENJA UROŠA PREDIĆA: Orlovat i Zrenjanin obeležavaju jubilej

U sklopu manifestacije „Dani Uroša Predića” u četvrtak, 7. decembra u 17 časova, biće održana svečana akademija, čiji je autor dr Dušan Slankamenac. Istog dana u 19 časova, u Narodnom muzeju Zrenjanin biće otvorena izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić”, čija je autorka Olivera Skoko, viša kustoskinja, a koja se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja. Ovo je danas sopšteno na konferenciji za novinare u Gradskom veću.

O događajima u okviru „Dana Uroša Predića” govorili su predsednik Organizacionog odbora Dušan Radišić, sekretarka mesne zajednice Orlovat Jela Tarajić Ostojić i koordinator Dobrivoj Mihajlov.
Radišić je rekao da su u Organizacionom odboru i predstavnici ustanova kulture iz našeg grada, u saradnji sa Mesnom zajednicom „Orlovat” i da je zajednička želja bila da se 160. godišnjica rođenja velikog Uroša Predića obeleži na poseban način.
– Manifestacija u čast velikog slikara rođenog u Orlovatu počela je još juna ove godine Tamiškom plovidbom, a zatim i „Paorskom torbom”, „Žetelačkim danima” i koncertom KUD „Uroš Predić” održanom u zrenjaninskom Kulturnom centru – podsetio je Radišić.

 U sklopu programa održane su i fotografska kolonija „Dislokacija” i likovna kolonija i izložba „OrlovArt 2017”. Izložba radova nastalih tokom dosadašnjih kolonija biće otvorena sutra u 19 časova, u holu Kulturnog centra. Kako je objasnila Jela Tarajlić Ostojić, reč je o 120 likovnih radova nastalih tokom poslednjih deset godina: – U Orlovatu se poslednjih desetak godina održavaju programi u čast Uroša Predića i prva likovna kolonija je organizovana 1998. godine – rekla je Jela Tarajlić Ostojić i dodala: – Za to vreme organizovano je devet kolonija u Orlovatu, shodno našim mogućnostima, a sada smo uz podršku Grada to ustalili. Za to vreme imali smo više od pedeset autora, koji su bili smešteni kod domaćina u našem mestu. Kao poklon tih slikara dobili smo preko 120 likovnih dela, koje su poklon selu, nešto je ostalo kao legat, nešto za aukciju, a i sami domaćini dobili su slike na poklon. Reč je o četrdesetak slika. To je impozantna kolekcija slika koju ćemo sada izložiti u Kulturnom centru. Ispred Osnovne škole u Orlovatu 7. decembra biće otkrivena slikareva bista i održano opelo na groblju u Orlovatu, gde je sahranjen – kazala je ona.

Koordinator Dobrivoj Mihajlov se zahvalio lokalnoj samoupravi koja je, kako je rekao, imala sluha da proprati i pruži podršku i pomoć u organizovanju manifestacije. Posebno se zahvalio meštanima Orlovata koji imaju želju da održavaju tradiciju i podsećanje na lik i delo Uroša Predića: – Da nije bilo njih i njihove dobre volje teško bi sve išlo – dodao je on.

Tekst i foto B. Jajić

PROGRAM OBELEŽAVANJA 160. GODINA OD ROĐENJA:

5. decembar

19 časova u Kulturnom centru Zrenjanina biće otvorena izložba radova Likovne kolonije „ORLOVArT“.

7. decembar

10:30 časova otkrivanje biste Uroša Predića ispred osnovne škole i polaganje cveća na grob slikara.

17 časova Svečana akademija – Kulturni centar Zrenjanina

19 časova otvaranje izložbe Dakle, Vi ste taj Uroš Predić? – Narodni muzej

8. decembar

12:30 časova svečano predstavljanje rezultata ovogodišnjeg 13. likovnog i literarnog konkursa i otvaranje izložbe radova učenika u holu Muzeja.