„KIFLIJADA” U ALEKSANDROVU: U Radojevu se prave najbolji kroasani

Osma Kiflijada” u Aleksandrovu okupila je 29. novembra, u takmičarskom delu, više od 20 učesnica. One su se takmičile u tome čiji će krosan biti najbolji po oceni žirija.

– Ima mnogo ovakvih manifestacija, tako da smo odlučile da se na našoj bira najbolji slani kroasan. Lično, ne pravim kiflice, to u kući rade kćerka i snaha, a u našem Aktivu žena, Zorica Dupor često osvaja nagrade za ovu vrstu peciva – objašnjava nam Snežana Adamov, predsednica Aktiva žena Aleksandrovo.

U žiriju su bile Lenče Delić, Vesna Ubović i Suzana Milinkov.

– Verujte, kroasni su jako dobri, i da može, dale bismo više nagrada. Ovako, ocenjuje se plasman od prvog do petog mesta, a pošto su bile dve dekorativne korpe od testa, nagradićemo i njih, naglašava predsednica žirija Lenče Delić.

Nagrade za dekoraciju dobile su Vera Ražov iz Novih Kozaraca i Biljana Popadić, Udruženje zrenjaninskih penzionera sa Gradnulice.

Najlepši krosan je onaj koji je pripremila Spomenka Lazić, Udruženje Klaričanki i Klaričana, Radojevo, vicešampionka je Jelica Jonjev, Udruženje žena i sekcija ručnih radova, Radojevo. Treća nagrada stigla je u Zrenjanin, za krosan koji je umesila Vera Jovin, Udruženje žena Sava Kovačević”. Četvrta je Aleksandra Tapavički koje je za takmičenje umesila koroasane umesto mame Melanije Jerkov (koja je bila na drugom takmičenju): – Nisam stigla da umesim kroasane, ali, evo, stigla sam na dodelu nagrada – uz osmeh kaže Melanija. Peto mesto je pripalo Mariji Savić, članici Udruženja zrenjaninskih penzionera, a pehar će joj odneti Dobrivoj Mihajlov, predsednik Udruženja, pošto Marija zbog bolesti nije mogla da dođe.

Recepata za uspešne kroasane ima dosta. Receptura je uglavnom ista, ali se sve učesnice slažu da je najvažnije strpljenje jer za testo treba vremena i ljubav prema testu, a da dobar kroasan, prazan ili punjen, mora da bude vazdušast, sa što više namotaja, lepo pečen.

Kroasan je francusko pecivo od lisnatog testa. Kod nas se, uglavnom, pravi kao ukiselo”. Ipak, podjednako je ukusno…

M.Bečejac