Kinezi u Banci

Piše: Ljiljana Bailović

Na trgu Zorana Đinđića prošle nedelje otvorena je kineska robna kuća. Prvo smo imali kineske radnje, pa kineske tržne centre, a sad, eto, Kinezi otvaraju robne kuće. Tako da ta nova i nije vest, pošto ih u Zrenjaninu već ima nekoliko.
Vest je, zapravo, da je ova otvorena u velelepnoj zgradi Vojvođanske banke, u onoj staklenoj palati koja je tamo podignuta u vreme kad je Vojvođanska banka bila na vrhuncu moći i prestiža. Ceo taj kompleks napravljen je u „velegradskom stilu”. Preuređen je trg, porušene su stare zgrade, napravljeni podzemni prolazi i za vozila i za pešake, ispod zemlje su uređeni i brojni lokali, a pričalo se da Banka ima veliki trezor, duboko u podzemlju, te da su svi ti podzemni prolazi i napravljeni radi trezora, kao propratna pojava, kad je već ionako sve moralo da se raskopa…. Vojvođanska banka je još neko vreme bila moćna, ali već su počeli drugačiji vetrovi da duvaju, i ceo taj svet survan je u provaliju na kraju 20. veka… Posle je Vojvođanska banka prodata Grcima, a čujem da sad i Grci traže kupca za nju, hoće da je preprodaju. U međuvremenu, pola zgrade izdali su Kinezima za robnu kuću. Bog zna šta je sa trezorom (ako zaista postoji), sumnjam da ga je i Vojvođanska banka naročito koristila, teško da je grčki vlasnik uopšte imao potrebu za njim (nije mu trebala ni cela staklena palata, jedva da ju je i održavao onako kako takva građevina zahteva), ali s Kinezima možda stvar stoji drugačije – ko zna, možda će tu urediti svoj magacinski prostor, kad lager robe široke potrošnje stigne iz Kine, preko sedam mora i sedam gora, mora se negde smestiti.
A šta će biti sa lokalima u podzemnim prolazima? Većina nije nikad ni bila u upotrebi, a od onog vremena kad su nastali, kupovna moć građana je, više-manje, u stalnom padu, tako da zatvorenih i neizdatih lokala ima koliko hoćeš, po celom gradu. Prostor ispod platoa Bančine zgrade, ostao je „nebranjeni prostor”, zapušten i natopljen urinom. Arhitektura propadanja…