KLJUČEVI JELAČIĆEVE KUĆE U PETROVARADINU NAKON GOTOVO DVA DESETLJEĆA DOSPJELI U PRAVE RUKE

Dostojanstveni spomen na velikana vojvođanskih Hrvata

Potencijali su golemi, a takav je i entuzijazam nas koji smo uključeni u projekt. Glavna nam je zadaća očuvati povijesnu i kulturnu baštinu Hrvata na ovim prostorima, ali hoćemo i afirmirati zajednicu preko lika i djela Josipa bana Jelačića, jednog od naših najistaknutijih velikana. Gajim optimizam i uvjeren sam da ćemo skupnim zalaganjem postići željene rezultate – izjavio je Goran Kaurić, predsjednik Udruge banatskih Hrvata i vijećnik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) u Republici Srbiji, u povodu osnutka Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića”.

OKUPLJALIŠTE MJESNIH HRVATA, STUDENATA I MLADIH
To je sigurno jedan od najznačajnijih događaja u životu hrvatske zajednice u Vojvodini i Srbiji u 2020. godini. Konstituirajuća sjednica Upravnog odbora ove ustanove održana je početkom lipnja upravo u rodnoj kući bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu. Tom je prigodom usvojen Statut Zaklade, za predsjednika Upravnog odbora izabran je Marko Tucakov, a na mjesto njegovog zamjenika postavljen je Darko Vuković.
Upravitelj novoosnovane hrvatske institucije u Republici Srbiji postao je Goran Kaurić. Zaklada je ustanovljena temeljem odluke o njezinom osnutku koju je donio HNV 24. ožujka 2020. godine. Nakon Fondacije za razvoj hrvatske zajednice u Republici Srbiji „Cro-Fond”, ovo je druga po redu zaklada čiji je osnivač Vijeće.


– Naš je strateški cilj da proširimo svoje sjedište i otvorimo područne urede izvan Subotice. Petrovaradin nam je izuzetno važan, ne samo radi čuvanja sjećanja na našeg bana i njegovo ime, što je već uspješno činila Udruga „Jelačić”, već i da oformimo novu jezgru koja će biti ne samo stjecište i okupljalište mjesnih Hrvata, nego jedna nova, suvremenotradicijska priča. Očekujemo da se ovdje počnu sastajati i svi studenti koji se školuju u Novom Sadu, a među njima ima mladih iz svih krajeva Republike Srbije – istaknula je prigodom konstituirajuće sjednice predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

KUĆA ZA MUZEJ I ZA KONZULARNE POSLOVE
Kuća u kojoj se 1801. godine rodio ban Jelačić izgrađena je 1745. Odlikuje ju jedinstveni arhitektonski izričaj, a pored podruma i prizemlja otkupljen je i jedan od četiri stana na katu sa sobom u kojoj je rođen Jelačić, čovjek kojim se ponose vojvođanski Hrvati. Na stotu obljetnicu njegova rođenja na zgradi je postavljena ploča s natpisom da je tu rođen hrvatski ban. Od 90-tih godina ona je, pak, bila prekrivena. U doba Austro-Ugarske ulica u kojoj se nalazi Jelačićeva rodna kuća nosila je njegovo ime. Bilo je tako sve do 1945. kada joj je naziv promijenjen u Matije Gupca, dok se danas zove Beogradska.
Obnova unutarnjih prostorija očekuje se uskoro, a financijsku potporu rekonstrukciji dat će Grad Novi Sad i Vlada Vojvodine. Pored muzejskog segmenta, dio kuće služit će za konzularne poslove Republike Hrvatske, a u njoj će biti smješten i ured Hrvatskog nacionalnog vijeća. Svečano otvorenje zakazano je za mjesec listopad, točno na dan kada je na tom mjestu prije 219 godina rođen ban Jelačić.

VIDLJIVA TOČKA NA MULTUKULTURNOJ MAPI
Sve je ove novosti vezane uz dalji rad Zaklade i buduću namjenu Jelačićeva doma javnost saznala 17. srpnja kada je obavljena i zvanična predaja ključeva rodne kuće bana Jelačića. To je učinila Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a, a primatelj ovog simboličnog, ali veoma značajnog predmeta, bio je Goran Kaurić, upravitelj Zaklade „Spomen-dom bana Josipa Jelačića”.
Bio je to trenutak za povijest, ponajviše zato što su napori pojedinaca i institucija da do ovoga dođe trajali gotovo dva desetljeća. Povratak kuće pod okrilje hrvatske zajednice dogodio se, pak, nakon čitavih 75 godina. Težak je put prethodio realizaciji inicijative koja je mnogo puta bila tema razgovora Tomislava Žigmanova, poslanika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini u Narodnoj skupštini Republike Srbije, i predsednika Aleksandra Vučića. Novac za kupnju kuće u iznosu od oko 600 tisuća eura osigurala je Republika Srbija, a kao najveći izazov pred Zakladom sada se postavlja osiguranje sredstava za projekt i radove na obnovi.
– Nakon Lektorata za hrvatski jezik i Doma kulture u Tavankutu, ovo je treći kapitalni projekt koji smo uspjeli privesti kraju na temelju dogovora i razgovora s predsjednikom Vučićem. U Novom Sadu je ovo prvi prostor u vlasništvu hrvatske zajednice. On će kulturnim programima koji će tu biti priređivani pridonositi dostojanstvenom spomenu na bana Jelačića i biti vidljiva točka na multikulturalnoj mapi Novoga Sada. Važno je istaknuti da smo već imali kontakte s gradonačelnicima nekoliko hrvatskih gradova i predstavnicima više županija. Ban Josip Jelačić osoba je koja povezuje i Srbe i Hrvate. Rođen je u Petrovaradinu, a pokopan u Zaprešiću. Sve to može biti pravi razlog da Hrvati u Srbiji budu pozitivna poveznica – naveo je Tomislav Žigmanov na skupu organiziranom nakon uručenja ključeva Jelačićeve rodne kuće.
Njihova predaja upriličena je na skromnoj svečanosti priređenoj sukladno propisanim epidemiološkim mjerama. Prostorije, podrum, prizemlje i dio kata koje je preuzela Zaklada posvetio je velečasni Marko Kljajić.

Dalibor Mergel
Foto: Hrvatska riječ