KLUB ZA STARA I ODRASLA LICA: DRUŽENJE KOJE TRAJE GOTOVO ČETIRI DECENIJE

Godine su ipak samo broj

Potvrda toga da odlazak u penziju ne mora značiti početak poznog doba života jeste postojanje Kluba za stara i odrasla lica pri Gerontološkom centru koji je obeležio 39. godinu rada.
Protekle nedelje je tom prilikom Narodno pozorište „Toša Jovanović” ugostilo sve one koji su želeli da prisustvuju obeležavanju godišnjice. Interesovanje javnosti je bilo izuzetno veliko pa se tražilo mesto više.
Rukovoditeljka Kluba za stara i odrasla lica Danica Đorđević je pozdravila goste i pohvalila članove ustanove.
– Mislim da je ovo vrlo značajan jubilej i da zaista mnogo rada i truda stoji iza ovih godina. Teško je bilo odabrati prave izvedbe koje ćemo smestiti u 90 minuta i podsetiti na stvaralaštvo članova – rekla je Danica Đorđević.
Tanja Živanov, direktorka Gerontološkog centra (GC) je podsetila na osnivanje Kluba. Inicijativa je potekla od nekadašnjeg direktora centra Damjana Budurine.

– Do dana današnjeg Klub teži da unapredi, osvesti, oplemeni život svakog člana, kao i onih koji su bili uključeni u njegov rad. To je zapravo jako težak zadatak, ali isto tako i plemenit. Dodati život godinama je moto kojim se i ja kao direktor ustanove vodim – kazala je Živanov.
Damjan Budurin je objasnio da su on i Ljiljana Petrov, socijalna radnica, osmislili ideju da stvore Klub za stara i odrasla lica.
– Mnogo toga može da se priča, ali smo mi u ondašnjim relaksiranijim vremenima dosta lako to uradili. Ova naša ustanova je bila možda jedna od prvih deset u Jugoslaviji, a treća u Vojvodini. Ponosan sam na ovaj klub što je okupio krem zrenjaninske gerontologije – istakao je nekadašnji direktor.

PENZIONERSKA HIMNA ZA DOBRODOŠLICU
Damjan Budurin je dodao da su njegovi sledbenici želeli da šire klupsku mrežu, ali se on uvek zalagao za to da je bolje da bude jedan ali vredan.
Za dobrodošlicu hor je otpevao penzionersku himnu koja je označila početak programa. Nakon toga pušten je video zapis o nekadašnjem članu Lazaru Brusinu – Žeži koji je bio pozorišni glumac i omiljeni predsednik Kluba.
Julijana Veskov je u pratnji svojih koleginica otpelava pesmu „Sami smo krivi za sve”. Tokom cele večeri puštani su arhivski snimci nekadašnjih istaknutih članova, a među njima su: Stojanka Milin, Mihailo Šerifović, Lazar Laušev, Ljubomir Milin i Milena Anović.
Usledila je izvedba numere „Ranila Milka slavuja” pevačke grupe „Seferini” u pratnji zrenjaninskog gajdaša Vanje Ilijeva koja je bila nagrađena aplauzom.

IGRE IZ BANATA ZA GOSTE
Učesnici glumačke sekcije su pokazali svoja umeća u skeču o buvi našeg pisca Zorana Petrovića, koji je svima izmamio osmeh. Ljubitelji folklora su mogli da uživaju u prikazanim „Igrama iz Banata”.
Rosa Marjanović, Vlastimir Momirov i Slavica Popov su upotpunili program svojim pevanjem.
Slavlje je započeto i završeno pesmom. Izvedena je himna Kluba za koju je tekst napisala Stojanka Milin.
Koordinatorka Kluba Danica Đorđević je pomenula da ovaj klub ima 130 članova i da je ova aktivnost značajna da bi ljudi starijeg doba što kvalitetnije i sadržajnije proveli svoje godine. To svakako utiče boljitku njihovog psihičkog stanja.

– Sekcije rade jednom nedeljno i svaki taj vid stvaralaštva je bitan za svakog od njih, da bi se osećali korisno i zadovoljno – istakla je Đorđević.
Do kraja godine će imati program sa šalama, sevdalinkama, proslavu povodom Nove godine. Ponovo je počeo da se održava kurs engleskog jezika.
Penzionerka koja je članica Kluba od 2011. nam je ispričala svoje utiske nakon predstave.
– Naročito mi se dopada program od kada se pravi u pozorištu. Članovi kluba su vrlo aktivni. Organizacija je dobra. Ima raznih sekcija i svako se opredeljuje prema svojim afinitetima. Ekskurzije su jako lepe i volim da idem kada se isplaniraju. Od omiljenih aktivnosti su mi posete pozorištima u Beogradu i Novom Sadu – istakla je naša sugrađanka.

M. Solarov

Foto: Jovan Drndak Njegović