KNjIŽEVNIK RADIVOJ ŠAJTINAC OVOGODIŠNjI LAUREAT NAGRADE „TODOR MANOJLOVIĆ”

Samo ono što prođe probu vremena ostaje kao vrednost

Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović” za 2019. godinu biće dodeljena Radivoju Šajtincu, književniku iz Zrenjanina, odlučeno je na sednici Upravnog odbora Fonda održanoj u četvrtak, 13. februara, u Gradskoj narodnoj biblioteci „Žarko Zrenjanin”. Odluku su jednoglasno doneli članovi Upravnog odbora: Nenad Šaponja, pesnik, esejista i kritičar, Petar Arbutina, književnik i kritičar, profesor Gojko Tešić, književni istoričar, esejista i bibliograf, Vasa Pavković, književnik i književni kritičar, i upravitelj Fonda Milan Bjelogrlić, direktor Gradske narodne biblioteke.
Predsednik žirija Nenad Šaponja naglasio je da mu je posebno drago što je posle mnogo godina nagrada pripala jednom Zrenjanincu i autoru koji stvara prema postulatima Todora Manojlovića.
– Šajtinčevo delo traje decenijama. Prisutan je na književnoj sceni i zapažen među čitaocima. „Suva igla” je njegov najnoviji roman koji je izuzetno napisan. Uspeva u mikroprostoru da bude drugačiji i to je ono što je možda i Todor Manojlović mogao da pretpostavi kada je reč o modernom umetničkom senzibilitetu – rekao je Šaponja.
Aktivno učestvujući na književno-umetničkoj sceni Srbije kao pesnik i prozni pisac, Radivoj Šajtinac stvara na jasnom tragu poetike Todora Manojlovića.
– Valjana je samo ona književnost koja u sebi objedinjuje univerzalno i opšte, koja se istovremeno sudara sa tradicijom i tu tradiciju komentariše, budući da samo ono što prođe probu vremena može da ostane kao vrednost. Imam utisak da je to iz pozicije lokalnog afiniteta i dubinske, lične inspirativnosti, opredelilo Radivoja Šajtinca kao stvaraoca koji objedinjuje sve ono što je nasleđe srpske avangarde uopšte – objasnio je Petar Arbutina.


Radivoj Šajtinac svojim pesničkim izrazom, najpre, oslikava ambijent svoje zavičajne sredine, ali je njegov izraz dosegao i do univerzalnih, opštih i civilizacijskih pečata vremena, ističe Milan Bjelogrlić.
– Iz tog razloga podsećam na kompetentan, kooperativan rad žirija koji je jednoglasno doneo odluku kome će nagrada pripasti, u vremenu kada je sve pod sumnjom dogovora, porudžbina i razduženja dugova. Šajtinac ove godine dobija nagradu, ne zato što je došao red na njega, nego zato što je zaista zaslužuje – rekao je Bjelogrlić.
Gojko Tešić, koji je najduže prisutan kao član UO Fonda, istakao je da je Šajtinac najautentičnija književna pojava iz ovog grada u kojem je započeo svoje stvaralaštvo i u kojem je i ostao.

  • PISAC, PROZAISTA, KRITIČAR, DRAMATURG
    Radivoj Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu. Posle završene gimnazije u rodnom gradu, studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom, a i prevodi s ruskog i engleskog jezika. Bio je jedan od osnivača i dve decenije glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu „Ulaznica”. Poezija, proza i eseji Radivoja Šajtinca prevođeni su na engleski, nemački, francuski, španski, mađarski, slovenački, makedonski, rumunski, poljski, finski, turski, slovački i grčki jezik. Roman „Žrtve bidermajera” objavljen je u prevodu na engleski u ediciji Srpska proza u prevodu (Serbian Prose in Translation) u izdanju Geopoetike 2012. godine. Drugo izdanje ovog romana objavio je 2015. američki izdavač Blooming Twig Books, Njujork. Član je Srpskog književnog društva, Društva književnika Vojvodine i srpskog Pena.

Miroslava Malbaški