KNJIŽEVNIKU RADIVOJU ŠAJTINCU URUČENA NAGRADA „TODOR MANOJLOVIĆ”: Za delo koje traje decenijama

U prostorijama Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ danas je svečano uručena Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović” za 2019. godinu Radivoju Šajtincu, književniku iz Zrenjanina. Odluku su jednoglasno doneli članovi Upravnog odbora: predsednik Nenad Šaponja (pesnik, esejista i kritičar) i članovi, Petar Arbutina (književnik i kritičar), Gojko Tešić (profesor, književni istoričar, esejista, bibliograf), Vasa Pavković (književnik i književni kritičar) i upravitelj Fonda, Milan Bjelogrlić (direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin”)
– Radivoj Šajtinac svojim pesničkim izrazom, najpre, oslikava mikroambijent zavičajne sredine odakle polazi, ali je taj njegov izraz dosegao i do univerzalnih, opštih i civilizacijskih pečata vremena u kojem se nalazi, a to je u najboljoj tradiciji Todora Manojlovića. Iz tog razloga podsećam na kompetentan, kooperativan rad žirija koji je jednoglasno doneo odluku kome će nagrada pripasti, u vremenu kada je sve pod sumnjom dogovora, porudžbina i razduženja dugova. Šajtinac ove godine dobija nagradu, ne zato što je došao red na njega, nego zato što je zaista zaslužuje – rekao je o stvaralaštvu lauredata Milan Bjelogrlić.
Nenad Šaponja je naglasio da mu je posebno drago što je konačno nagrada pripala jednom Zrenjanincu i autoru koji stvara prema postulatima Todora Manojlovića
– Šajtinčevo delo traje decenijama. Prisutan je na književnoj sceni i zapažen među čitaocima. „Suva igla” je njegov najnoviji roman koji je izuzetno napisan. Uspeva u malom, mikroprostoru da bude drugačiji i to je ono što je možda i Todor Manojlović mogao da predpostavi kada je reč o modernom umetničkom senzibilitetu – rekao je Šaponja.
Zahvalivši sa na dodeljenom priznanju koje nosi ime Todora Manojlovića, lokalnog stvaraoca koji je te okvire prevazišao, ali i čoveka koga je i lično poznavao, Radivoj Šajtinac se kratko obartio.
– Duša mi se raduje, a savest mi je čista. Ovo je potvrda za mojih pedeset godina književnog rada i stvaralaštva, a isto toliko i knjiga sam napisao. Mogu samo da budem ponosan – rekao je Radivoj Šajtinac, dvadesetosmi nosilac ovog priznanja.

Radivoj Šajtinac je rođen 1949. godine u Zrenjaninu. Posle završene gimnazije u rodnom gradu, studirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Piše poeziju, prozu, književnu i likovnu kritiku, bavi se dramaturgijom, a i prevodi s ruskog i engleskog jezika. Bio je jedan od osnivača i dve decenije glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i kulturu „Ulaznica”. Poezija, proza i eseji Radivoja Šajtinca prevođeni su na engleski, nemački, francuski, španski, mađarski, slovenački, makedonski, rumunski, poljski, finski, turski, slovački i grčki jezik. Roman „Žrtve bidermajera” objavljen je u prevodu na engleski u ediciji Srpska proza u prevodu (Serbian Prose in Translation) u izdanju Geopoetike 2012. godine. Drugo izdanje ovog romana objavio je 2015. američki izdavač Blooming Twig Books, Njujork.
Član je Srpskog književnog društva, Društva književnika Vojvodine i Srpskog Pena.

M.Malbaški
Foto: Jovan Drndak Njegović