KOD SRPSKOG ITEBEJA, IZMEĐU SRBIJE I RUMUNIJE

Prelaz na kanalu
Srbija i Rumunija dobiće novi međunarodni granični prelaz za plovila, pešake i bicikliste na Begejskom kanalu, piše novosadski „Dnevnik”. Kako navodi ovo glasilo, prelaz će biti izgrađen između naselja Otelek u Rumuniji i Srpskog Itebeja u Srbiji.
Prelaz će biti otvoren od 7 do 19 časova po vremenskoj zoni Srbije, odnosno od 8 do 20 časova po vremenskoj zoni Rumunije. Pored toga, dve strane mogu, na zahtev bilo koje od njih, odobriti funkcionisanje graničnog prelaza i van pomenutog radnog vremena. Prevoz opasne robe, životinja i proizvoda za koje je obavezan fitosanitarni pregled, zabranjen je na ovom graničnom prelazu, stoji u zvaničnom saopštenju rumunske Vlade.
– U toku je raspisivanje tendera koji će omogućiti početak radova do kraja godine. Rok za završetak projekta je 2021. godina – kaže Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika.
– Granični prelaz na Begejskom kanalu, jedan je od uslova za nastavak izgradnje biciklističke staze do rumunske granice, čime bi se uspostavila biciklistička veza između Zrenjanina i Temišvara.
Biciklistička staza uz kanal Begej treba da poveže Zrenjanin i Temišvar, u dužini od 75 kilometara i to je projekat prekogranične saradnje, koji se finansira iz sredstava EU, a preostalo je da Zrenjanin završi svoj deo puta do granice.

L. Z.