U BELOM BLATU ODRŽAN 5. FESTIVAL KOBASICE I DOMAĆE RAKIJE

Novobečejcima pobednički pehar
Najlepšu i najukusniju kobasicu na manifestaciji posvećenoj ovom zimskom specijalitetu i domaćoj rakiji, održanoj protekle subote, 10. februara, u Belom Blatu, napravila je ekipa Kluba ljubitelja reke Tisa „Manić – Tisa 63” iz Novog Bečeja. Po oceni stručnog žirija, drugo mesto pripalo je timu Udruženje kuvara amatera „Stajićevska priča” iz Stajićeva, dok je ekipa Mesne zajednice Utrine, koju je predvodila Ildiko Molnar, osvojila treće mesto.
Na 5. Festivalu kobasice i domaće rakije svoje mesarsko-kuvarsko umeće pokazao je rekordan broj ekipa, čak njih 45. Takmičenje je imalo međunarodni karakter, jer su u Belom Blatu pored ekipe iz Mađarske učestvovali i majstori trpeze iz Makedonije.
Festival je otvorio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić. On je poželeo da ova smotra dobije regionalni karakter. Taj epitet zaslužuje i po broju ljudi koji je posećuje – ovog puta Belo Blato ugostilo je skoro šest hiljada posetilaca. Na otvaranju „kobasicijade” prisutnima su se obratili i predsednik Saveta MZ Belo Blato Miroslav Markuš, kao i predsednik Organizacionog odbora Festivala Ištvan Požar.
Udruženje kuvara amatera „Stajićevska priča” već četiri godine učestvuje na „kobasicijadi” u Belom Blatu. Osvajali su brojne nagrade, a priznanje su dobili i ovog puta. Ipak, kako su nam objasnili, u Belo Blato ih je dovela želja da se dobro druže.
– Nama je najbitnije da se družimo i širimo pozitivnu energiju – rekao nam je Miodrag Simić, glavni kuvar Stajićevčana.
Koliko je kobasica u subotu izneto pred posetioce Belog Blata, a koliko su oni odneli kući u cegerima i gepecima svojih automobila, teško da je iko mogao da izračuna. Pored kobasica, u Belom Blatu su se mogli probati i po povoljnoj ceni kupiti i švargla, krvavica, čvarci, slanina, šunka, svinjski i ovčiji paprikaš, sitni kolači, a dobro su išli i domaće vino kao i rakija.

01 20180216 belo blato Drugoplasirani Staji__evska pri__a

  • Beograđanin doneo najbolju dudovaču
    U Belom Blatu je u subotu održana i rakijada, a izabrane su i najkvalitetnije domaće rakije. Tako je najukusniju dudovaču izložio Beograđanin Željko Pajčić, dok su Zrenjaninci Svetozar Nosonjin i Živko Živković imali najbolju šljivovicu, odnosno liker. Vladimir Torđan iz Stajićeva bio je bez premca u konkurenciji rakija od dunje, a isto važi za Mužljance Nandora Kovača i Čabu Neheza, kada se radi o rakiji od grožđa i breskve. Najpitkiju „kajsiju” u Belo Blato doneo je Jaroslav Beracka iz Vojlovice kod Pančeva, dok su Jan Pavlov i Pavel Ceroski, obojica iz Bačkog Petrovca, izložili najbolju rakiju od jabuke, odnosno višnje. Najbolju rakiju od kruške imao je Pančevac Saša Mladenović, dok je sa svojom mastikom Damjan Gavrilovski iz Gostivara pobedio u kategoriji „razno”.

M. Malbaški