KOMISIJA ZA KONTROLU DRŽAVNE POMOĆI: 83 I PO MILIONA EVRA „LINGLONGU” ZA FABRIKU PNEUMATIKA

Mora još brže, to vam je od državnog značaja

Kako bi što pre izgradio fabriku guma, investitoru „Linglong internešenel Jurop” država Srbija obezbediće pomoć od gotovo 83 i po miliona evra – isplaćivanjem subvencije i poklanjanjem oko 96 hektara zemljišta. Državna pomoć firmi čija je matična kompanija među 20 najvećih proizvođača guma na svetu doprineće zajedničkom interesu i u skladu je sa pravilima EU, utvrdila je Komisija za kontrolu državne pomoći, rešenjem donetim 5. juna ove godine. Prema njenom tumačenju, interes je to što će fabrika pneumatika omogućiti razvoj ovog dela Banata, kao i cele zemlje.

ISPLATA SUBVENCIJE POČINjE OVE GODINE
Pre gotovo dve godine, građani Zrenjanina prvi put su čuli za kinesku kompaniju „Šandong Linglong”, a sada u zrenjaninskoj Industrijskoj zoni niče pravi mali grad ovog svetski poznatog proizvođača guma. Avgusta 2018. kompanija „Šandong Linglong” objavila je da će u zrenjaninskoj Slobodnoj zoni graditi fabriku pneumatika, a potom je o tome u septembru u Pekingu potpisan okvirni sporazum između Vlade Srbije i ove firme, uz najavu da na proleće kreće gradnja.
Pet meseci kasnije, 21. februara 2019, Vlada zaključkom utvrđuje da je podizanje fabrike guma u Zrenjaninu projekat od značaja za Srbiju, a 30. marta predsednik Srbije sa predsednikom kineske kompanije i ambasadorkom ove zemlje polaže kamen temeljac za pogon pneumatika.
Ipak, brzina kojom se ušlo u realizaciju ovog projekta nije bila dovoljna, te je odlučeno da se ona pospeši finansijskom pomoći iz državnog budžeta.
Ona iznosi 83.490.605 evra, kako se navodi u rešenju Komisije za kontrolu državne pomoći. Od toga, 75.823.900 evra jeste subvencija koja će biti isplaćena u sedam tranši od 2020. do 2026. godine, a drugi deo pomoći ogleda se u dodeli 96 hektara zemljišta investitoru bez naknade, a koje vredi 7.666.705 evra (procena zrenjaninske filijale Poreske uprave). „Linglong” se obavezao da u fabriku pneumatika uloži najmanje 800 miliona evra i da do kraja 2024. zaposli 1.200 domaćih radnika na neodređeno vreme. Za njihove zarade, kao i za dvogodišnje ulaganje nakon što se dostigne puna zaposlenost, investitor će izdvojiti najmanje 16.294.840 evra. Zato sad izgleda da će državna pomoć premašiti troškove za otvaranje radnih mesta.
Takođe, investiciju i novozaposlene radnike „Linglong” treba da zadrži u Zrenjaninu najmanje pet godina od završetka projekta. Osim ulaganja u izgradnju pogona i njegovo opremanje, investitor je naveo da će celu Slobodnu zonu opremiti komunalnom infrastrukturom. Podsticaji bi doprineli da se projekat znatno ubrza i da se oko godinu dana ranije dočeka povraćaj investicije (osam umesto devet godina), istakao je investitor u prijavi za podsticaje.

NEDOVOLjNO RAZVIJENIMA SLEDI GUMARA
Fabrika guma potrebna je, prema proceni Komisije, kako bi se unapredio ekonomski razvoj područja koje ima izuzetno niski životni standard i visoku nezaposlenost. Istaknuta je činjenica da je stepen razvijenosti Zrenjanina na nivou od 80 do 100 odsto republičkog proseka, kao i to da Srbija, u poređenju sa EU, spada u nedovoljno razvijeno područje.
Konkretno, srpski BDP vredi 36 odsto BDP-a EU. Komisija je takođe imala u vidu i to da je „Šandong Linglong tajer” veliki privredni subjekat, koji ostvaruje poslovne prihode od gotovo dve milijarde evra i zapošljava oko 15.000 radnika.
Iako se u rešenju Komisije za dodelu državne pomoći navodi da će pomenuti podsticaji kineskoj kompaniji uticati na trgovinu između Srbije i članica EU, na kraju je ipak zaključeno da se time ne krše pravne tekovine Evropske unije. Obrazloženje glasi da se pomoć dodeljuje radi podsticanja regionalnog razvoja, kako bi se smanjile razlike u razvijenosti pojedinih oblasti, a što je zajednički cilj EU i Srbije.
Kako je za ulaganja investitora veća od 100 miliona evra dozvoljena državna pomoć do 17 odsto, Komisija konstatuje da je iznos opredeljen za fabriku guma, u skladu sa zakonom, jer iznosi 10,44 odsto ukupne vrednosti planiranog ulaganja u fabriku pneumatika.
Rešenje za „Linglong” objavljeno je na sajtu Komisije za kontrolu državne pomoći.

  • MINISTARSTVO DA KONTROLIŠE
    Komisija za kontrolu državne pomoći rešenje o podsticajima kineskom investitoru donela je na osnovu podataka iz prijave „Linglonga”, a za čiju istinitost i potpunost odgovaraju ova kompanija i davalac državne pomoći – Ministarstvo privrede i Republička direkcija za imovinu. Upravo je davalac dužan da nakon dodele pomoći kontroliše kako investitor troši novac i da li je ispunio svoje obaveze.

 

  • I DOMAĆI BI ZAPOŠLjAVALI DA DOBIJU 80 MILIONA EVRA
    Više novca država je izdvojila za „Linglong” nego što je uloženo u zrenjaninsku Bolnicu, koja se gradi više od 30 godina, ističe Građanski preokret. – Zašto država, ako već tolikim procentom učestvuje u ovoj investiciji, nije ugovorila i srazmerni vlasnički udeo u budućoj fabrici? Da li neko od donosilaca ovakvih odluka ostvaruje protivpravnu imovinsku korist – pitanje je za tužilaštvo, ali i istraživačko novinarstvo. Opravdano je postaviti pitanje koliko bi domaćih kompanija zaposlilo 1.200 radnika na pet godina, što je jedina obaveza „Linglonga”, da im država pokloni 83,5 miliona evra? Srbija je postala država gde vlast budžetskim sredstvima plaća alarmantno zagađenje životne sredine, predstavljajući to projektima od nacionalnog značaja i istorijskim privrednim uspesima. Već su ugroženi Bor i Smederevo, a sada je i Zrenjanin. Poniženi građani i pravosuđe, uglavnom okreću glavu od toga, kao da će neko drugi da ih spase – ocenjuje Građanski preokret.

Milana Maričić
Foto: Z. Dedić