NOVE MERE KRIZNOG ŠTABA – JOŠ JEDAN UDARAC ZA KAFEDŽIJE

Opasnost od otpuštanja ili zamrzavanja delatnosti

Na sednici Kriznog štaba, održanoj prošle nedelje doneta je odluka da svi ugostiteljski objekti mogu da rade do 23 časa, uključujući i one koji imaju baštu zbog koje im je duže radno vreme do ovog trenutka bilo dozvoljeno.
Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, ovom prilikom podsetila je i da je dozvoljen boravak do trideset ljudi u zatvorenom prostoru.
– Beležimo blagi trend porasta, sada je trenutak kada možemo i moramo da reagujemo. Moramo da budemo strpljivi, odgovorni, savesni i da poštujemo sve mere, da nosimo maske u zatvorenim prostorima i izbegavamo veća okupljanja – naglasila je Kisić Tepavčević.

BORBA SA MERAMA, STRAHOM I VREMENOM
Posledice pandemije, još u martu prvi je osetio sektor ugostiteljstva. Sedam meseci kasnije ova grana privrede još uvek je na udaru, a nove mere još više ograničavaju prostor delovanja i otežavaju rad.
Kako kaže vlasnik kluba „Kapetan Džek” (Captain Jack), Aleksandar Onđoš, tokom septembra su, uprkos padu temperature u toku noći, nastavili sa radom na otvorenom. Kada je počelo sprovođenje novih mera odlučili su da zatvore i baštu. Poslednja odluka za poslovanje noćnih klubova jednaka je zabrani rada, ocenjuje Onđoš.
– Definitivno nam neće biti lako u narednom periodu. Ne trpimo samo mi, već i svi koji su vezani za našu delatost. U pitanju je lanac zanimanja, tu su i dobavljači, muzičari, konobari, tonci i čitave porodice koje od ovih zanimanja zavise – ističe Onđoš.
Muzičari su u ovom periodu najugroženiji, nastupi koji su planirani morali su da se otkažu, a gubici su toliki da se poslodavcima ni ne isplati da ih angažuju jer, kako navodi Onđoš, ni nastupima ne mogu da pokriju troškove. Dodaje da će zimski period biti neizvestan, kao i da će se od ovakvog ritma poslovanja oporavljati duži vremenski period.
– Radnicima ćemo isplaćivati plate dok budemo mogli da izdržimo ovaj tempo. Nakon toga ćemo, ako se situacija ne promeni, verovatno biti prinuđeni da otpuštamo zaposlene – kaže Onđoš.

ODLOŽENI RAČUNI VISE NAD GLAVOM
Udruženje zrenjaninskih ugostitelja uputilo je zahtev lokalnoj samoupravi kako bi ukazali na probleme sa kojima se bore, rekao je Zoran Guteša, vlasnik „Lajon paba” (Lion pub). Međutim, pošto se sve odluke donose na nivou Republike, niko na njihov apel nije odgovorio. Sa druge strane, izostaje i odlučnost preduzetnika koji treba zajedno da nastupe kako bi osigurali svoju delatnost, smatra Guteša.
Uz stroga ograničenja i zabrane, opstanak ugostitelja je pod znakom pitanja. Poslovanje „Paba” fokusirano je na noćni život, svirke nisu zakazivane od juna, a promet je u odnosu na prošlu godinu opao za 30-40 odsto.
– Trenutno je sve neizvesno, a u ovakvim uslovima nemoguće je ostvariti pristojnu zaradu koja bi pokrila sve troškove. Početkom nove godine dočekaće nas i odložene obaveze prema državi – kaže Guteša.
Trenutno uspevaju da izmire sve obaveze, a ako u narednom periodu ne budu radili, i to će biti veliki problem. U ovom trenutku je, kaže Guteša, sve moguće, postoji i rizik od otpuštanja ili zamrzavanja firme.
J. Šormaz